Almás kosárkák
Hozzávalók:
30 dkg nyers linzertészta
(otthon készített magy mirelit),
2 savanykás alma,
2 tojás,
fél dl tej,
2 csapott evokanál liszt,
1 evokanál olaj,
1 csapott evokanál porcukor,
1 mokkáskanál orölt fahéj,
csipetnyi só.
A tojásokat a tejjel habosra keverjük, majd hozzáadjuk a
lisztet, az olajat, a sót, a fahéjat és a porcukrot. Híg
palacsintatésztaszeru masszának kell lennie. A
linzertésztát nagyon vékonyra kinyújtjuk, és kicsi
kosárka formákat kibélelünk vele. (Legalább 12 darabot
készítsünk.) Elomelegített, közepesen meleg sütobe
tojuk, és halványsárgára, vagyis félig megsütjük. Amíg a
tészta sül, az almákat héjastól szeletekre vágjuk, és a
szeleteket felcsíkozzuk. A félig sült kosárkákat
megtöltjük az almacsíkokkal, majd a palacsintamasszával
felöntjük. A sütobe visszatesszük, és addig sütjük, amíg
a folyékony masszából szilárd nem lesz, vagyis a
beleszúrt ture (hurkapálcára) már nem tapad a masszából.
A kosárkákat a sütolapon hagyjuk kihulni, majd óvatosan
leszedjük, és tálra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk.
Alma helyett készíthetjük körtével, esetleg banánnal,
kimagozott és lecsöpögtetett meggyel vagy cseresznyével.
Legkésobb másnapig el kell fogyasztani, illetve a kész
sütemény mélyhutoben tárolható.
Almás-mézes érmék
Hozzávalók:
1 dl margarin vagy vaj,
2 dl méz,
2 db tojás,
3 dl finomliszt,
1/2 teáskanál szódabikarbóna,
1/2 teáskanál sütőpor,
1/2 teáskanál só,
1/2 teáskanál őrölt fahéj,
1/2 teáskanál őrölt szerecsendió,
3 dl finomra metélt hámozott alma,
2 dl finomra aprított, kimagozott datolya,
1 dl mazsola,
1 dl apróra vágott dió,
5 dl hántolt zab.
Verjük fel a lágy margarint (vagy vajat), majd állandó verés közben, vékony sugárban adjuk hozzá a mézet. Ezután verjük bele a tojásokat is. Keverjük össze a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a sót és a fűszereket, majd ezt a keveréket adjuk a nedves hozzávalókhoz. Amikor alaposan elkeveredett, adjuk még hozzá az almát, a datolyát, a diót és a zabot. Teáskanalanként adagoljuk a keveréket egy vékonyan megzsírozott tepsibe úgy, hogy ne érjenek össze. 175C°-on süssük mintegy 10 percig. 40-60 db lesz belőle.
Azon melegében a legjobb, de kihűlve is finom. Hűtőben, pléhdobozban több hétig is eláll.
Apró kiflik
Hozzávalók:
A tésztához:
50 dkg liszt,
45 dkg vaj,
2,4 dl tejföl,
4 tojássárgája,
porcukor.
A töltelékhez:
baracklekvár vagy
dió, esetleg mák, amit legjobban szeretünk.
A lisztet a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük, és az egészet jól összegyúrjuk.
16 egyforma kis gombócra osztjuk. Jól lezárt nejlonzacskóban másnapig hűtőszekrénybe tesszük.
Másnap egy konyharuhát jól megszórunk porcukorral, és egyszerre csak egy gombócot kivéve a hűtőből, kinyújtjuk kb. 30 cm átmérőjű kör alakúra.
8 részre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdítani, csak a külső oldalára rárakjuk a kis halom tölteléket. Lehet dió, mák, baracklekvár, de a lekvárból csak keveset tegyünk, mert kifolyhat. Miután felsodortuk kifli formára, enyhén kivajazott teflon tepsiben ujjnyi távolságra rakjuk, és előmelegített sütőben (190° C) kb. 20-25 percig sütjük, amíg szép világosbarna nem lesz.
A kimaradt, sütésre váró tésztát hűtőben tartsuk, ne szobahőmérsékleten! Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, a nyers tészta légmentesen lezárva mélyhűtőben eláll.
Lekváros kifli
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveses-vajas tészta
(50 dkg),
1 tojás,
2-3 evokanál finomliszt,
25 dkg kemény sárgabarack-dzsem
(vagy egyéb beszáradt lekvár).
A gyúródeszkát és a tésztát is liszttel meghintjük, fél
mm vékonyra kinyújtjuk. Tenyérnyi háromszögeket szabunk
ki belole. A tésztadarabok közepére rakunk egy
kiskanálnyi kemény lekvárt. (Ha a lekvár folyós,
keverjünk bele 1-2 teáskanálnyi zsemlemorzsát vagy
babapiskóta-morzsalékot, hogy az felszívhassa a
nedvességet, ellenkezo esetben a sülés folyamán a lekvár
kifolyik a süteménybol.) Kifli formájúra felcsavarjuk.
Egy nagy sütolemezt alufólialappal kibéleleünk, és
egymáshoz nem túl közel elhelyezzük rajta a megtöltött
kifliket. A tojást kissé felverjük, és a kiflik tetejét
úgy kenjük meg vele, hogy a kifli oldalára ne folyjon a
tojásból. A sütot közepes lángon 10 percig
elomelegítjük, ezután betoljuk a sütolemezt, és 5 perc
múlva takarékra mérsékeljük a lángot. (A sütotol is
függ, mennyi ido alatt sül meg a tészta.) A sütolemezrol
óvatosan, lapáttal levesszük a kifliket, és tálra
rakjuk. A sütemény a hutoszekrényben akár napokig is
eltartható. A következo fogyasztás elott a sütoben
forrósítsuk át, potosan olyan lesz, mint a friss.
|