
Alms kosrkk
Hozzvalk:
30 dkg nyers linzertszta
(otthon ksztett magy mirelit),
2 savanyks alma,
2 tojs,
fl dl tej,
2 csapott evokanl liszt,
1 evokanl olaj,
1 csapott evokanl porcukor,
1 mokkskanl orlt fahj,
csipetnyi s.
A tojsokat a tejjel habosra keverjk, majd hozzadjuk a
lisztet, az olajat, a st, a fahjat s a porcukrot. Hg
palacsintatsztaszeru massznak kell lennie. A
linzertsztt nagyon vkonyra kinyjtjuk, s kicsi
kosrka formkat kiblelnk vele. (Legalbb 12 darabot
ksztsnk.) Elomelegtett, kzepesen meleg stobe
tojuk, s halvnysrgra, vagyis flig megstjk. Amg a
tszta sl, az almkat hjastl szeletekre vgjuk, s a
szeleteket felcskozzuk. A flig slt kosrkkat
megtltjk az almacskokkal, majd a palacsintamasszval
felntjk. A stobe visszatesszk, s addig stjk, amg
a folykony masszbl szilrd nem lesz, vagyis a
beleszrt ture (hurkaplcra) mr nem tapad a masszbl.
A kosrkkat a stolapon hagyjuk kihulni, majd vatosan
leszedjk, s tlra rakjuk. Csak hidegen fogyasztjuk.
Alma helyett kszthetjk krtvel, esetleg bannnal,
kimagozott s lecspgtetett meggyel vagy cseresznyvel.
Legksobb msnapig el kell fogyasztani, illetve a ksz
stemny mlyhutoben trolhat.

Alms-mzes rmk
Hozzvalk:
1 dl margarin vagy vaj,
2 dl mz,
2 db tojs,
3 dl finomliszt,
1/2 teskanl szdabikarbna,
1/2 teskanl stpor,
1/2 teskanl s,
1/2 teskanl rlt fahj,
1/2 teskanl rlt szerecsendi,
3 dl finomra metlt hmozott alma,
2 dl finomra aprtott, kimagozott datolya,
1 dl mazsola,
1 dl aprra vgott di,
5 dl hntolt zab.
Verjk fel a lgy margarint (vagy vajat), majd lland vers kzben, vkony sugrban adjuk hozz a mzet. Ezutn verjk bele a tojsokat is. Keverjk ssze a lisztet, a szdabikarbnt, a stport, a st s a fszereket, majd ezt a keverket adjuk a nedves hozzvalkhoz. Amikor alaposan elkeveredett, adjuk mg hozz az almt, a datolyt, a dit s a zabot. Teskanalanknt adagoljuk a keverket egy vkonyan megzsrozott tepsibe gy, hogy ne rjenek ssze. 175C-on sssk mintegy 10 percig. 40-60 db lesz belle.
Azon melegben a legjobb, de kihlve is finom. Htben, plhdobozban tbb htig is elll.

Apr kiflik
Hozzvalk:
A tszthoz:
50 dkg liszt,
45 dkg vaj,
2,4 dl tejfl,
4 tojssrgja,
porcukor.
A tltelkhez:
baracklekvr vagy
di, esetleg mk, amit legjobban szeretnk.
A lisztet a szobahmrsklet vajjal elmorzsoljuk. A tejflt a tojssrgjval elkeverjk, s az egszet jl sszegyrjuk.
16 egyforma kis gombcra osztjuk. Jl lezrt nejlonzacskban msnapig htszekrnybe tesszk.
Msnap egy konyharuht jl megszrunk porcukorral, s egyszerre csak egy gombcot kivve a htbl, kinyjtjuk kb. 30 cm tmrj kr alakra.
8 rszre osztjuk, cikkekre. Nem kell megmozdtani, csak a kls oldalra rrakjuk a kis halom tltelket. Lehet di, mk, baracklekvr, de a lekvrbl csak keveset tegynk, mert kifolyhat. Miutn felsodortuk kifli formra, enyhn kivajazott teflon tepsiben ujjnyi tvolsgra rakjuk, s elmelegtett stben (190 C) kb. 20-25 percig stjk, amg szp vilgosbarna nem lesz.
A kimaradt, stsre vr tsztt htben tartsuk, ne szobahmrskleten! Ha hosszabb ideig szeretnnk trolni, a nyers tszta lgmentesen lezrva mlyhtben elll.

Lekvros kifli
Hozzvalk:
1 doboz mirelit leveses-vajas tszta
(50 dkg),
1 tojs,
2-3 evokanl finomliszt,
25 dkg kemny srgabarack-dzsem
(vagy egyb beszradt lekvr).
A gyrdeszkt s a tsztt is liszttel meghintjk, fl
mm vkonyra kinyjtjuk. Tenyrnyi hromszgeket szabunk
ki belole. A tsztadarabok kzepre rakunk egy
kiskanlnyi kemny lekvrt. (Ha a lekvr folys,
keverjnk bele 1-2 teskanlnyi zsemlemorzst vagy
babapiskta-morzsalkot, hogy az felszvhassa a
nedvessget, ellenkezo esetben a sls folyamn a lekvr
kifolyik a stemnybol.) Kifli formjra felcsavarjuk.
Egy nagy stolemezt aluflialappal kiblelenk, s
egymshoz nem tl kzel elhelyezzk rajta a megtlttt
kifliket. A tojst kiss felverjk, s a kiflik tetejt
gy kenjk meg vele, hogy a kifli oldalra ne folyjon a
tojsbl. A stot kzepes lngon 10 percig
elomelegtjk, ezutn betoljuk a stolemezt, s 5 perc
mlva takarkra mrskeljk a lngot. (A stotol is
fgg, mennyi ido alatt sl meg a tszta.) A stolemezrol
vatosan, lapttal levesszk a kifliket, s tlra
rakjuk. A stemny a hutoszekrnyben akr napokig is
eltarthat. A kvetkezo fogyaszts elott a stoben
forrstsuk t, potosan olyan lesz, mint a friss.

|