
Vanlis perecek (finom z teastemny)
25 deka lisztet
10 deka cukorral,
1/2 csomag stporral,
15 deka vajjal,
1 tojssal,
8 deka hjazott, rlt mandulval s
1 csomag vanilincukorral sszegyrunk.
Vkony rudacskkat sodrunk a tsztbl s kis pereceket formlunk belle. A vilgosra sttt pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgljuk fel.

Vajastskk (rendkvl zletes)
25 deka lisztet,
1/2 csomag stport,
20 deka vajat,
2 egsz tojst,
6 deka cukrot,
1/2 citrom levt s
1 csomag vanilincukrot
annyi tejjel gyrunk ssze, hogy knnyen nyjthat legyen. A metlt-vastagra nyjtott tsztt borospohrral kiszrjuk s a darabok kzepre kis csomkban barack- vagy mlnazt tve knnyedn flbehajtjuk, szlen egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszrva vilgosbarnra stjk.

Tsztakosrka
Hozzvalk:
0,5 kg liszt
1 db Rama margarin
5 dkg procukor
4 db tojssrgja
1 mokkskanl szdabikarbna
1 pohr tejfl
pudingpor
beftt
0,5 kg lisztet, 1 db Rama margarint alaposan
elmorzsolunk, majd hozzdolgozunk 5 dkg porcukrot, 4 db
tojssrgjt, 1 mokkskanl szdabikarbnt s egy
pohr tejflt. az gy kapott tsztbl 4 db cipt
formzunk, s egy ra hosszig htszekrnyben
pihentetjk. Majd vkonyra kinyjtjuk, s megfelel
mret kiszrval akkora korongokat szaggatunk, hogy egy
kb. 6 cm tmrj fmkosrkt ppen kiblelhessnk.
Elmelegtett , kzpmeleg stben- a kosrkkat
stlapra helyezve- rzsasznre stjk. Ha kislt,
hlni hagyjuk, a formbl a langyos tszta knnyen
kiborthat. Ezutn megtlthetjk klnbz z
pudinggal - amelyek tetejre gymlcst vagy befttet
rakunk - gesztenyeprvel, gymlcszselvel, lenttt
gymlccsel. Tetejre tejsznhabot nyomhatunk, amitl
nem csak szp, hanem mg finomabb is lesz. A megadott
mennyisgbl 30 db kosrka lesz.

Tealinzer (nagyon j)
20 deka vajat,
25 deka lisztet,
1/2 citrom reszelt hjt,
1/2 csomag stport,
18 deka cukrot,
10 deka hjas rlt mandult,
1/2 deka trt fahjat s
2 egsz tojst
deszkn jl sszegyrunk. Vkonyra kinyjtjuk s tepsibe helyezve lekvrral kenjk. Flretett tsztbl rudakat sodrunk s finom rcsozatot ksztnk. Sts utn vanilincukorral hintjk meg

Takarklinzer (gyors, olcs)
1/2 kg lisztet
1/4 kg zsrral,
1 egsz tojssal,
20 deka porcukorral,
1 Vncza-stporral,
1 pohrka rummal,
1 deka trtt fahjjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
1 csipetnyi sval s
annyi tejfllel, amennyit felvesz, sszegyrunk s zsrozott tepsiben lekvrral megkenve a tsztbl kszlt rccsal dsztve stjk. Vanilincukorral szrjuk be.

Szilveszter-stemny (igen kiads, j stemny)
1/2 kg lisztet,
1 csomag stport,
25 deka cukrot,
15 deka zsrt,
2 egsz tojst s
1 csomag vanilincukrot
gyrtbln jl sszegyrunk. A tsztt kt rszre osztjuk, s az egyik rszhez 3 szelet reszelt csokoldt gyrunk. A tsztkat kln-kln flujjnyi vastagra nyjtjuk a kicsi pogcsavgval kiszaktva, zsrozott tepsibe rakjuk. A vilgos korongocskkat kristlycukorral megszrjuk, s gy stjk. Sts utn a vilgos karikk aljt barack- vagy ms gymlcszzel megkenjk, s gy egy-egy csokolds korongocskra tve tlaljuk.
Szilvs kifli
Hozzvalk:
1 doboz mirelit leveles-vajas tszta,
30 dkg szilvalekvr,
2 tojs,
kevs citroml,
porcukor zls szerint.
A szilvalekvrra annyi citromlevet ntnk, hogy j
pikns legyen, majd sszekeverjk. (Ha a lekvr nagyon
kemny, akkor mg egy-kt evokanl vizet is
hozznthetnk, s a lekvrt kiss felmelegtve simra
keverjk.) Ezutn ugyancsak hozzkevernk 1 kiss
felvert tojst. A felengedett tsztt lisztezett
deszkra rakjuk, s a fellett is belisztezzk. Egszen
vkonyra kinyjtjuk. Kis ngyszgeket vgunk belole,
majd mindegyikre rkennk egy kis lekvrt.
Kifliformjra felcsavarjuk, s a stolemezre tesszk,
nem nagyon kzel egyms mell. Tetejket a megmaradt
tojssal megkenjk, s az elomelegtett forr stobe
toljuk. 5 percig eros lngon stjk. A szp
srgsbarnra slt kis kifliket mg melegen, lapt
segtsgvel leszedjk a stolemezrol, s tlra vagy
tlcra rakjuk. Hidegen knljuk.
Szerelmeslevl (igen kiads)
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag stport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsrral kssel jl sszedolgozzuk, azutn
5 tojs srgjval gyrjuk.
A tsztbl kis, di nagysg gmbket formlunk, melyeket vkonyra nyjtva, a kvetkez tltelkkel kzepn egy ujjnyi szlesen vastagon megkennk.
Tltelk:
5 tojs habjt,
20 deka prklt rlt mogyort,
10 deka rlt dit,
25 deka cukrot,
1 citrom levt,
1/2 csomag vanilincukrot s
egy egsz tojst sszekevernk.
A tltelkkel megkent tsztkat a kpen lv mdon knnyen sszehajtjuk, s tojssal megkenve stjk. Sts utn vanilincukorral bven beszrva szolgljuk fel.

|