
Tgelach
Hozzvalk:
3 evkanl olaj,
l evkanl cukor,
2 s fl cssze liszt,
4 db tojs,
kevs s,
1 teskanl stpor,
fl cssze durvra vgott di;
a sziruphoz:
2 s fl cssze mz,
1 cssze cukor,
4 cssze vz,
2 teskanl rlt gymbr.
Elkeverjk az olajat, a cukrot s a lisztet, Felverjk a tojsokat, hozzadjuk a st s a stport. sszegyrjuk, lgy tsztt ksztnk. A masszbl di nagysg darabokat szaggatunk, s ujjnyi tmrj hengereket sodrunk belle. Megszrjuk a darabokra vgott dival, s csigkat hajtunk belle. olajjal kikent tepsiben, elmelegtett stben kzel 20 perc alatt arany barnra stjk. Kzben elksztjk a szirupot. A mzet, a cukrot, a vizet s a gymbrport szles serpenyben sszeforraljuk. Legalbb negyed rn t fzzk, amg a cukor teljesen felolvad. vatosan belerakjuk a csigkat a szirupba, lefedjk s lass tzn fl rn t szp barnra fzzk. Kzben lyukas kanllal vatosan megmozgatjuk ket, nehogy sszeragadjanak. Amikor ksz van, egy cssze hideg vizet ntnk a gyngyz szirupba, majd szrkanllal gyorsan kivesszk a tsztkat. Vizes deszkn kihtve rakjuk a stemnyestlra.

Sigillum (igen alkalmas zsrra)
1 egsz tojst,
egynek a srgjt,
12 deka cukorral,
15 deka vajjal,
1/2 csomag vanilincukorral sszegyrunk
kevs tej hozzadsval s
35 deka liszttel kevert
1 csomag stporral.
Fl centi vastagra nyjtjuk, s borospohrral vagy ugyanakkora pogcsavgval a tszta egy rszt kiszrjuk.
Msik rszbl ceruzaszles szalagokat vgunk. A kerek tsztadarabokra egy-egy halmocska kznl lv lekvrt helyeznk. A lekvrcsomcskk kr paprtlcsrbl 1 tojs kemny habjbl 5 deka porcukorral kevert des habbl vkony koszort nyomunk.
A keskeny tsztadarabkkbl pedig kereszt alak pntot rakunk, vgeiket ujjunkkal gyengn benyomva. Kzepes tznl jl tstjk. Felszolglskor vanilin-szrcukorral hintjk be.
Igen mutats s kiads teastemny. A habkoszort, ha kevs id ll rendelkezsre az elksztshez, elhagyhatjuk, br igen csinoss teszi a stemnyt.

Rugelach
Hozzvalk:
4 cssze liszt,
2 teskanl stpor,
2 tojs,
l csomag vanlis cukor,
fl cssze margarin,
fl cssze narancsl,
2 kanl fahjas cukor.
A lisztet sszekeverjk a stporral, majd hozzadjuk a tbbi alkotrszt, a fahjas cukor kivtelvel, jl sszegyrjuk s egy rn t pihentetjk. A tsztt ngy rszre osztjuk, majd kinyjtjuk s palacsinta nagysg krket formzunk bellk.
A krket felezzk, negyedeljk, majd nyolcadokra vgjuk. Meghintjk a fahjas cukorral, s a szlesebb vgknl kezdve feltekerjk a krcikkeket. Elmelegtett stben mintegy 20 percig stjk, amg srgsbarna nem lesz.

Paulette (rendkvl kiads)
15 deka zsrt
25 deka liszttel jl eldrzslnk.
Hozzadunk mg 10 deka cukrot,
2 tojs srgjt,
1/2 csomag stport s
annyi tejet amennyit felvesz, hogy ppen jl nyjthat tszta legyen.
A metlt vastagsgra kinyjtott tsztt pogcsaszaggatval kiszrjuk, s di nagysg csomkat rakunk r 12 deka rlt prklt mogyorbl, 12 deka cukorbl, 1/2 citrom reszelt hjbl, 2 egsz tojsbl s 2 kanl morzsbl ksztett keverkbl. Rendes tznl stjk s tlalskor vanilincukorral szrjuk be.
Granola - puha szemcss rgnival stemny
Hozzvalk:
6 dl hntolt zab, 3 dl korps liszt, 2 dl bzacsra, 1 teskanl stpor, 1/2 teskanl s, 2 dl barna cukor (prklt svegcukor), 2 dl lgy margarin vagy vaj, 1 dl mz, 1,5 teskanl vanlia, 2 db tojs, 1 dl mazsola, 1 dl durvra darlt mandula, 1/2 dl szezmmag, 1/2 dl tiszttott, prklt, durvra darlt napraforg (szotyi).
Melegtsk el a stt 190C-ra. Enyhn zsrozzuk (vajazzuk) meg a stlap(ok)at. Mrjk ki pontosan a lisztet. Egy kzepes mret tlban jl keverjk ssze a zabot, a lisztet, a bzacsrt, a stport s a st, majd tegyk flre.
Egy nagy tlban verjk habosra a mozsrban megtrt barna cukrot, a margarint s a mzet. Ezutn adjuk hozz a vanlit s a tojsokat, jl keverjk ssze, keverjk bele az elbb elksztett lisztes keverket, majd alaposan elegytsk egybe az egszet. Adjuk hozz a mazsolt, a mandult, a szezmmagot s a szotyit.
Ismt alapos kevers kvetkezik. Teskanlnyi adagokban helyezzk a masszt az elksztett stlap(ok)ra, s kb. 7-8 percig sssk a stiket, mg a szlk vilgos aranybarna nem lesz.
Ezutn azonnal vegyk le a ksz darabokat a stlap(ok)rl s hagyjuk ket kihlni. 50 - 60 db stemnynk lesz.

|