A kerti grillstn knnyen, gyorsan, zsrszegnyen, zamatosan kszthetjk el teleinket. Szmos vltozata ltezik, kerti rostst, elektromos grillkszlet, gzzem sugrzk, kontakt grillek. A trsas szrakozs kedvelt sznfoltja a fasznparzson trtn grillezs. Elnye hogy a stskor finom fstzt kapnak az elksztett telek. Fokozhatjuk az zhatst ha mg stskor egy kis benedvestett fszereket dobunk a parzsra. A rozmaring, kakukkf s borkabogy igazn fszeres aromt biztosit a pecsenynek. Zldsgflket kszthetjk alufliba becsomagolva, gy sajt gzben proldik kszre a friss zldsgkret. Tehetnk persze ezekbe a batyukba is egy-egy csokor friss fszergat.
Ajnlatos a sts eltt a hsokat pcolni egy kevs olajjal, joghurttal, vagy erre a clra ksztett fszerolajjal. Kitn saltkat knljunk ezekhez a grill telekhez, a saltk mindg legyenek frissek s ropogsak. Knljunk hozz a grillstn ropogsra sttt kenyeret. Fokozhatjuk a grillezs hangulatt a kertben res cserpbe elhelyezett gyertykkal, mcsesekkel is.
1. Csirketekercsek szibarackkal
Hozzvalk:
4 db csirkemell fil
1 tk fekete bors
1 tk rlt cumin
1 tk fszerpaprika
4 sz. gpsonka
2 db szibarack
2 ek natr joghurt
A csirkemell filket vgjuk hosszban kett, gy hogy kt nagy szeletet kapjunk. Szrjuk meg a fszerekkel, majd kenjk meg a natr joghurttal s tegyk a htben legalbb hrom rra. Tegynk a csirkemell szeletekre egy szelet sonkt, egy cikk szibarackot / lehet beftt is / s vatosan gngyljk fel. Tzzk meg hstvel s a forr grillstn sssk pirosra. Kitnen illik ehhez az telhez az szibarackbl ksztett chutney / fszeres beftt /.
2. Fszeres barackos beftt chutney
Hozzvalk:
1 db zld chilli
125 gr mz
2-4 db szibarack
1 gr fokhagyma
Tegyk a zld chillit a grillre, vrjuk meg mg a bre megbarnul. Hzzuk le a brt s vgjuk kockra, ugyangy vgjuk ssze a megtiszttott barackokat is. Tegyk egy lbasba, adjuk hozz a mzet s a reszelt fokhagymt is. Fzzk 20 percig s ezzel a fszeres befttel knljuk a csirketekercseket. Ha tbbet ksztnk, akkor, amikor az szibaracknak szezonja van, forrn vegekbe tltve , s szrazon kidunsztolva sokig eltarthatjuk. Kitn minden grill telhez, de ajnlom sajtokhoz is.
3. Tabbouleh salta
Hozzvalk:
125 gr couscous
1 cs jhagyma
1 cs petrezselyemzld
6 ek friss mentalevl
2 db paradicsom
3 ek olva olaj
1 db citrom leve
s, bors
Forraljunk fel 300 ml vizet , tegynk bele st s a couscoust. Zrjuk el a tzhelyt, s vrjunk kb. 10-15 percet mg a couscous tejesen megdagad. Htsk ki , majd keverjk bele az sszevgott friss fszereket, a meghmozott s sszekockzott paradicsomot. zestsk citromlvel, borssal s olva olajat keverjnk bele mg. Tlalskor bleljnk ki egy salts tlat friss salta levelekkel s tegyk bele az elksztett tabbouleh saltt. Kitn salta a grill telekhez, nagyon jl dt hatsa van a friss menta iznek a forr nyri estken is.
4. Marokki rablhs
Hozzvalk:
1,5 kg csontnlkli brnyhs / lehet ms hsbl is /
2 db vrshagyma negyedelt
2 db zldhagyma nagy kockkra vgva
Pclhez:
4 ek citroml
2 ek olva olaj
1 db reszelt vrshagyma
1 tk s
1 tk rlt cunim
1 tk reszelt gymbr
1 tk fekete bors
Ksztsk el a pcot: Minden anyagot tegynk egy nagy tlba, keverjk ssze. Vgjuk kockra a hst s evvel a pccal keverjk ssze, hagyjuk llni legalbb 3-4 rt. Nyrsra fzzk fel vltakozva a hst, hagymt s a paprikt. Forr kerti grillstn sssk pirosra, sts kben kenegessk a megmaradt pclvel.