Valentin-napi legényfogóleves
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
10 dkg gomba
10 dkg zöldborsó
1 db zeller
1 db karalábé
1 fej vöröshagyma
1 doboz tejföl
1 evőkanál étolaj
2 dkg liszt
1/2 csokor petrezselyemzöld
ételízesítő
kevés őrölt fehér bors
A zöldségeket megtisztítjuk, alaposan megmossuk és kisebb darabokra vágjuk. A finomra vágott vöröshagymát kevés előhevített étolajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felkockázott sertéshúst és együtt tovább pirítjuk. Ízesítjük ételízesítővel, őrölt fehér borssal. Néhány perc múlva hozzáadjuk a zöldségeket, tovább pirítjuk, majd felöntjük húslevessel. Lassú tűzön főzzük. A tejfölt simára keverjük a liszttel és behabarjuk a levest. Friss, vágott petrezselyemmel hintjük meg.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 1680 kJ/400 kcal
Zellerkrémleves pirított mandulával
Hozzávalók:
1 kg zellergumó
4 dkg vaj
3 dl tej
4 dl húsleves
3 dkg szeletelt mandula
1 dl tejszín
4 dkg liszt
friss zellerzöld
csipet csombor
só
őrölt fehér bors
A tisztított és alaposan megmosott zellert kis darabokra vágjuk. Kevés vajon, sóval ízesítve pároljuk. Liszttel meghintjük, felengedjük húslevessel, tejjel. Fűszerezzük őrölt fehér borssal, morzsolt csomborral. Lassú tűzön főzzük. Mikor a zeller megpuhult, szitán áttörjük, kevés tejszínnel, friss vágott zellerzölddel kiforraljuk. Tálaláskor tejszínhabbal, pirított mandulaszeletekkel díszítjük.
Elkészítési idő: 55 perc
Egy adag: 1170 kJ/280 kcal
|