
Tonhalgombcok tejsznes kapormrtssal
Hozzvalk:
40 dkg tonhal
2 dl tejszn
2 db tojsfehrje
3 g rlt fehr bors
10 dkg srgarpa
10 dkg fehrrpa
5 dkg vrshagyma
1 dl fehrbor
5 g zslyalevl
4 dkg vaj
4 dkg liszt
1 csom kapor
1/2 citrom
2 dkg cukor
s
A tonhalat ledarljuk s sszekeverjk 1/2 dl tejsznnel s a tojsfehrjkkel. rlt fehr borssal, sval zestjk, majd egyforma nagysg gombcokat formlunk belle. Zldsges, fehrboros, hagyms zslyval zestett fzlevet ksztnk s a gombcokat beletve nem ers tzn 20-25 percig fzzk. A vajbl s a lisztbl vilgos vajas rntst ksztnk, beletesszk a finomra vgott kaprot, majd kb. 2 dl halfzlvel felengedve nhny percig forraljuk. Hozzadjuk a tejsznt, citromlvel s cukorral zestjk. A halgombcokat a tejsznes kapormrtssal lentve tlaljuk.
Elksztsi id: 70 perc
Egy adag: 2520 kJ/600 kcal
Ajnlott ital: Balatonszlsi olaszrizling

Tonhal, ahogy a tengeri halszok ksztik
Hozzvalk:
2 g kakukkf
3 db babrlevl
60 dkg tonhal
8 dkg vaj
80 dkg burgonya
12 dkg vrshagyma
3 g trtt bors
1 csom zldpetrezselyem
s
A kakukkfvet s a babrlevelet mozsrban sszezzzuk s tszitljuk. A halszeleteket megszzuk, majd az elksztett fszerkeverkkel egyenletesen beszrjuk. A halszeleteket egy kivajazott sttepsibe fektetjk s forr stbe tolva nhny percig stjk. Kzben a burgonyt vkony karikkra vgjuk. sszekeverjk a finomra vgott vrshagymval, sval, trtt borssal zestjk, meghintjk vgott zldpetrezselyemmel, majd az elsttt halszeletek mell halmozzuk. Vajat morzsolunk a tetejre s egytt kszre stjk.
Elksztsi id: 50 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajnlott ital: Nagyrdei olaszrizling

Srtsztban slt tonhalszeletkk pikns mrtsban
Hozzvalk:
40 dkg tonhal
2 g trtt bors
1 db tojssrga
1,5 dl sr
15 dkg liszt
3 dl olaj
s
mrts:
2 db ftt tojssrga
1,5 dl olaj
1 db citrom
5 dkg vrshagyma
5 dkg kapribogy
1 csom zldpetrezselyem
1 dl fehrbor
2 dkg cukor
2 dkg mustr
s
A tonhalat ujjnyi vastag rudacskkra vgjuk, megszzuk s enyhn megborsozzuk. Ezutn elksztjk a srtsztt. Keverednybe tesszk a tojssrgt s a srt, megszzuk, majd lland kevers mellett hozzszrjuk a lisztet. Amikor csommentes palacsintatszta srsgv kevertk, hozzadunk 1 evkanlnyi olajat, vgl belekeverjk a habb vert tojsfehrjt. A halrudacskkat lisztbe, majd a srtsztba mrtjuk s b, forr olajba tve kistjk. A ftt tojsok srgjt ttrjk, olajjal, citromlvel simra keverjk. Hozzadjuk a finomra vgott vrshagymt, kapribogyt s a zldpetrezselymet. Kevs fehrbort hozzntve mrts srsgv keverjk, cukorral, mustrral zestjk. Amikor a hal kihlt, tlra rendezzk, rntjk a kihttt mrtst, majd htszekrnybe tve kb. egy rig hagyjuk, s gy, hidegen tlaljuk
Elksztsi id: 60 perc
Egy adag: 1880 kJ/450 kcal
Ajnlott ital: Dl-balatoni olaszrizling

Manduls tonhal
Hozzvalk:
60 dkg tonhal
1 db citrom
6 dkg zsemlemorzsa
8 dkg vaj
10 dkg mandula
1/2 csom zldpetrezselyem
s
A tonhalszeleteket megszzuk s citrommal bedrzsljk, majd tszitlt finom zsemlemorzsba forgatjuk. Serpenyben vajat hevtnk s az elksztett tonhalszeleteket ebben aranysrgra stjk. A megslt halat tlra szedjk, majd a visszamaradt vajban a megtiszttott, vkony metltre vgott mandult megpirtjuk. Szrt citromlvel, finomra vgott zldpetrezselyemmel zestjk s a megslt halszeletekre ntjk. Ftt, vajban tforrstott burgonyval tlaljuk.
Elksztsi id: 50 perc
Egy adag: 1670 kJ/ 400 kcal
Ajnlott ital: Drgicsei olaszrizling

Tonhal sajttal s gombval
Hozzvalk:
50 dkg tonhal
2 g trtt bors
5 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg vrshagyma
20 dkg gomba
1 gerezd fokhagyma
1/2 csom zldpetrezselyem
2 dkg paradicsompr
12 dkg reszelt sajt
s
A tonhalszeleteket megszzuk, enyhn megborsozzuk, majd lisztbe mrtva mindkt oldalt elstjk. Tzll tlat kivajazunk, benne a tonhalszeleteket egyms mell fektetjk. Vajat hevtnk, beletesszk a finomra megvgott vrshagymt, amikor a hagyma vegesre pirult, hozzadjuk a szeletelt gombt s megpirtjuk. Sval, trtt borssal, zzott fokhagymval, vgott zldpetrezselyemmel zestjk, majd kevs paradicsomprt hozztve kevs ideig tovbb pirtjuk. Az gy elksztett ragut a halszeletekre halmozzuk, meghintjk reszelt sajttal s olvasztott vajjal meglocsoljuk. Mrskelt hfok stben szp pirosra stjk. Ketchupos rizzsel tlaljuk.
Elksztsi id: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal
Ajnlott ital: Mtraaljai olaszrizling
|