Csokolds karcsonyfadsz
3 tojsfehrje, 15 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 3 dkg csokold, 20 dkg dars liszt.
A kemnyre felvert tojshabba belekeverjk az tszitlt porcukrot, a vanlis cukrot, a reszelt csokoldt,
meg a lisztet. Mindezt knnyedn sszekeverjk. A tsztt csvel elltott nyomzskba tesszk, s kikent
tepsibe koszorknt vagy ms figurkat nyomunk belle. Meleg stben lassan stjk.
Karcsonyi kalcs
50 dkg liszt, 1 csomag stpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, kevs s, 1 evkanl rum, 2
egsz tojs, 1 citrom hja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg ttrt tr, 15 dkg mazsola, 12 dkg tiszttott, reszelt
mandula.
Bekensre, sts utn: kevs olvasztott vaj.
Beszrshoz: kevs porcukor.
A stporral vegytett lisztet a gyrtblra szitljuk, kzepre mlyedst nyomunk, abba tesszk, a
cukrot, tojst, zeket, rumot; a liszt egy rszvel sr ppet kevernk, arra rakjuk a darabokra vgott hideg
vajat, az ttrt trt, a tiszttott mazsolt, s mandult. Liszttel betemetjk, gombcc sszenyomjuk, s a
kzepbl kiindulva, az egszet gyorsan sima tsztv gyrjuk. Ovlis formra kinyjtjuk, cipformra
sszehajtjuk, s zsrozott lemezen stjk. Stsi ideje: 70-80 perc, gyenge, kzpmeleg stben. Sts
utn rgtn bekenjk olvasztott vajjal, s behintjk porcukorral.
|