Bejgli omls-leszts
1 kg liszt, 20 dkg vaj vagy margarin, 15 dkg zsr, 60 dkg cukor, 1 dkg leszt, 2 tojs, 2 dl tej, s, 40 dkg
mk, 40 dkg di, 10 dkg mazsola, fl citrom, 4 dkg bzadara vagy zsemlemorzsa.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, zsrral s 8 dkg porcukorral. Az lesztt 2 dl langyos, cukros tejben
felfuttatjuk, s a tszthoz vegytjk, hozzadunk mg egy tojst, kshegynyi st. Az egszet jl
sszegyrjuk s hideg helyen nhny rn t pihentetjk. Utna 6 egyenl rszre osztjuk, s cipkba
formljuk, majd tglalap alakra kinyjtjuk. Hrmat mkos, hrmat dis tltelkkel tltnk meg gy,
hogy a sr tltelket lapos kssel egszen a tszta szlig kenjk, a keskenyebbik oldalon kb. 1 cm-t
visszahajtunk a tsztbl, s felsodorjuk. Gyengn kizsrozott tepsibe rakjuk a megtlttt bejgliket,
tojssal megkenve fl rig meleg helyen tartjuk, ismt megkenjk, s ezttal hideg helyre tesszk addig,
amg a tojs megszrad. Mrskelten meleg stben, kb. 35-40 percig, stjk. gy szp mrvnyos lesz.
Mktltelk: 26 dkg cukorbl 2,5 dl vzzel szirupot fznk, amellyel leforrzzuk a mkot, majd
hozzkevernk 5 dkg megtiszttott mazsolt, kevs reszelt citromhjat (esetleg 1-2 hmozott, reszelt
almt, ettl lazbb lesz a tltelk).
Ditltelk: 22 dkg cukorbl 2 dl vzzel szirupot fznk s az rlt dira ntjk. Hozzadjuk a
megtiszttott mazsolt, reszelt citromhjat, s 4 dkg zsemlemorzst, vagy bzadart.
Citromos kkuszkarika
12 dkg kkuszreszelk, 1 citrom, 7 dkg porcukor, 4 tojssrgja, 25 dkg liszt, 15 dkg puha vaj, 2 evkanl
kristlycukor, 1 tojsfehrje.
Serpenyben 10 dkg kkuszreszelket zsiradk nlkl aranybarnra pirtunk, majd kihtjk. A citrom
hjt lereszeljk, levt kifacsarjuk. A porcukrot a kkuszreszelkkel, a tojssrgjval, a liszttel, a vajjal,
3 ek citomlvel s hjjal sszedolgozzuk. Ezt a tsztt vastag csv nyomzskba tltjk s kt
stpaprral kiblelt tepsire 5-6 cm tmrj krket nyomunk. Elmelegtett stben (175 fokon) 18
percig stjk.
A cukrot a maradk kkuszreszelkkel sszekeverjk, a mg forr karikkat megkenjk tojsfehrjvel,
megforgatjuk a kkuszreszelkben, kihtjk. (Fmdobozba tesszk.)
|