Karácsonyi kalácsfigurák
1/2 csomag (20 g) friss élesztőt 1 teáskanál cukorral, 5 evőkanál langyos tejjel gondosan elkeverünk,
szobahőmérsékleten kb. 15 percig kelesztjük. 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1 csipet
sóval, 1/2 citrom reszelt héjával, 1 tojással elkeverünk. 500 g lisztet átszitálunk, dagasztófejjel ellátott
keverőgéppel a legalacsonyabb fokozaton belegyúrjuk, a megkelt élesztőt hozzáadjuk, az egészet a
legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simára eldolgozzuk.
A tésztát elfelezzük, mindkét félből 1/3-1/3 részt a díszítéshez félreteszünk. Lisztes kézzel törzset és fejet
formálunk, a részeket kikent sütőlemezen összeállítjuk, a hengerré sodort tésztából a karokat és lábakat
kialakítjuk, a törzshöz illesztjük. A gallért, a "prémdíszítést" és muffot egy 1 cm-es tésztahengerből
vágjuk ki.
1 tojássárgáját 2 evőkanál tejjel felverünk, ezzel a figurákat megkenjük, mazsolával, cukrozott
narancshéjjal, mandulával díszítjük.
A kalácsfigurát meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg láthatóan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a
sütőlemezt az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél kb. 180 C, gázsütőnél kb. 3-as fokozat.
Karácsonyi mákos guba
A kovász: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss élesztő, 1 dl tej.
A tészta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevés tej, 10 dkg vaj, csipetnyi só.
A tészta tetejére: 10 dkg darált mák (vagy dió), 5-6 evőkanál méz.
A langyos tejbe belekeverjük a szétmorzsolt élesztőt és a lisztet, majd letakarva, langyos helyen duplájára
kelesztjük. Ezután összedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sóval és annyi langyos tejjel, hogy kenyértészta
keménységű legyen. Jól kikeverjük, majd a tetejét liszttel meghintjük, tiszta ruhával letakarjuk, és
duplájára kelesztjük. A megkelt tésztából kétujjnyi vastag, kifli nagyságú rudacskákat formálunk, és a vaj
felével kikent tepsire fektetjük. Félórányi pihentetés után az előmelegített, forró sütőben pirosra sütjük. A
megsült rudakat szétválasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vágjuk, és egy nagy tésztaszűrőbe tesszük. Forrásban
lévő sós vízzel leöntjük a tésztát, majd a lecsöpögtetett gubát, sorban egymás mellé betesszük a maradék
vajjal kikent tűzálló tálba. Soronként megszórjuk darált mákkal, és kevés mézzel meglocsoljuk.
Előmelegített, forró sütőben 15-20 percig sütjük.
Ezt a tésztát nagyobb mennyiségben is érdemes megsütni, mert ha jól kiszárad, akár három hónapra is
eltehető, akárcsak a morzsának való zsemle, kifli. Ha a guba nagyon száraz, felhasználás előtt forró tejjel
kell leönteni, de nem kell leszűrni, hadd szívja be a tejet. Darált dióval elkevert cukorral ugyanolyan
finom, mint mákkal.
|