Karcsonyi kalcsfigurk
1/2 csomag (20 g) friss lesztt 1 teskanl cukorral, 5 evkanl langyos tejjel gondosan elkevernk,
szobahmrskleten kb. 15 percig kelesztjk. 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1 csipet
sval, 1/2 citrom reszelt hjval, 1 tojssal elkevernk. 500 g lisztet tszitlunk, dagasztfejjel elltott
kevergppel a legalacsonyabb fokozaton belegyrjuk, a megkelt lesztt hozzadjuk, az egszet a
legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simra eldolgozzuk.
A tsztt elfelezzk, mindkt flbl 1/3-1/3 rszt a dsztshez flretesznk. Lisztes kzzel trzset s fejet
formlunk, a rszeket kikent stlemezen sszelltjuk, a hengerr sodort tsztbl a karokat s lbakat
kialaktjuk, a trzshz illesztjk. A gallrt, a "prmdsztst" s muffot egy 1 cm-es tsztahengerbl
vgjuk ki.
1 tojssrgjt 2 evkanl tejjel felvernk, ezzel a figurkat megkenjk, mazsolval, cukrozott
narancshjjal, mandulval dsztjk.
A kalcsfigurt meleg helyre tve addig kelesztjk, amg lthatan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a
stlemezt az elmelegtett stbe helyezzk.
Villanystnl kb. 180 C, gzstnl kb. 3-as fokozat.
Karcsonyi mkos guba
A kovsz: 8 dkg finomliszt, 2 dkg friss leszt, 1 dl tej.
A tszta: 40 dkg finomliszt, 5 dkg porcukor, kevs tej, 10 dkg vaj, csipetnyi s.
A tszta tetejre: 10 dkg darlt mk (vagy di), 5-6 evkanl mz.
A langyos tejbe belekeverjk a sztmorzsolt lesztt s a lisztet, majd letakarva, langyos helyen dupljra
kelesztjk. Ezutn sszedolgozzuk a liszttel, a cukorral, a sval s annyi langyos tejjel, hogy kenyrtszta
kemnysg legyen. Jl kikeverjk, majd a tetejt liszttel meghintjk, tiszta ruhval letakarjuk, s
dupljra kelesztjk. A megkelt tsztbl ktujjnyi vastag, kifli nagysg rudacskkat formlunk, s a vaj
felvel kikent tepsire fektetjk. Flrnyi pihentets utn az elmelegtett, forr stben pirosra stjk. A
megslt rudakat sztvlasztjuk, 2-3 cm-es darabokra vgjuk, s egy nagy tsztaszrbe tesszk. Forrsban
lv ss vzzel lentjk a tsztt, majd a lecspgtetett gubt, sorban egyms mell betesszk a maradk
vajjal kikent tzll tlba. Soronknt megszrjuk darlt mkkal, s kevs mzzel meglocsoljuk.
Elmelegtett, forr stben 15-20 percig stjk.
Ezt a tsztt nagyobb mennyisgben is rdemes megstni, mert ha jl kiszrad, akr hrom hnapra is
eltehet, akrcsak a morzsnak val zsemle, kifli. Ha a guba nagyon szraz, felhasznls eltt forr tejjel
kell lenteni, de nem kell leszrni, hadd szvja be a tejet. Darlt dival elkevert cukorral ugyanolyan
finom, mint mkkal.
|