Karcsonyi stemny
25 dkg, vaj vagy zsr, 25 dkg cukor, 2 egsz tojs, 50 dkg liszt, 1 csomag stpor, kevs s.
A vajat, cukrot s a kt tojst jl sszekeverjk, hozzdolgozzuk a stporral kevert lisztet. A tsztt
ksfokvastagsgnyira kinyjtjuk, tetszs szerinti kis formkra szaggatjuk s kikent tepsiben aranysrgra
kistjk. Bdogdobozban hnapokig elll.
Kiads mzes puszedli
1 kg liszt, fl kg mz, 30 dkg cukor, 2 evkanl baracklekvr, 4 tojssrgja, 2 dkg szalalkli, 1 teskanl
szdabikarbna (egy kevs tejben feloldva), 20 dkg margarin, mzeskalcs-fszerkeverk, vagy zls
szerint rlt fahj, szegfszeg, nizs, gymbr, citromhj.
Gyrja ssze a hozzvalkat, majd tegye 2-3 napra htbe. Sts eltt nyjtsa ki a tsztt kb. fl centi
vastagra. Szaggassa ki a klnbz formkat, majd forr, 200 C fokos stben ssse 8-10 percig. Mr
rgtn sts utn puha s fogyaszthat, plhdobozban pedig nagyon hossz ideig elll.
|