Fahjas torta
Hozzvalk: 25 dkg liszt, 22,5 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, 12,5 dkg vaj + a formhoz, 3 tojs,
2,5 dl tejszn, 20 dkg darlt mandula, 4 dkg zsemlemorzsa, 5 dkg cukrozott narancshj (oranzst), 2
teskanl rlt fahj, 2 evkanl porcukor.
Elkszts: Kivajazunk egy 26 cm tmrj kapcsos tortaformt. A stt 200 fokra elmelegtjk.
Elkszts: A lisztet sszedolgozzuk 7,5 dkg cukorral, a vanlis cukorral s a vajjal. A formba
nyomkodjuk gy, hogy 2-3 cm magas pereme is legyen. Az elmelegtett stben kb. 10 percig elstjk.
Mikzben a tszta sl, habosra keverjk a tojsokat a tejsznnel, a maradk cukorral. Beledolgozzuk a
mandult, a zsemlemorzst, a cukrozott narancshjat s a fahjat. A masszt az elsttt tsztra ntjk,
s tovbbi kb. 45 percig stjk (tprba). Hagyjuk kihlni.
Paprbl kisebb csillag alak sablonokat vgunk ki, a tortra tesszk, s a tortt megszrjuk porcukorral.
vatosan levesszk a sablont, gy a csillagok helye szpen kirajzoldik.
Fenyfatorta
A tszthoz: 4 tojs, 4-4 evkanl cukor s liszt, fl mokkskanl stpor, vaj.
A tltelkhez, dsztshez: 15-15 dkg vaj s porcukor, rumaroma, 10-10 dkg finomra darlt mogyor s
durvra vgott mogyor, 1 rd zld marcipn, sznes cukorkk s gyngyk.
A tojssrgkat alaposan elkeverjk a cukorral, a tojsfehrjt kemny habb verjk. Habvervel verve a
fehrjehabhoz adjuk a cukrozott tojssrgjt, majd fakanllal kevergetve lassan beleszrjuk a stporos
lisztet. Kivajazott feny alak formba ntjk a masszt, s elmelegtett, kzepes hmrsklet stben
megstjk. A kihlt pisktt kt lapra vgjuk. A krmhez a cukrot a vajjal jl kikeverjk, kzben darlt
mogyorval s rumaromval restjk. A kihlt tortalapokat megtltjk mogyorkrmmel, s vkonyan a
klsejt is bekenjk, majd a durvra vgott mogyorval a szleit bevonjuk. A marcipnt tgyrjuk,
kinyjtjuk, s a fenyforma mentn krbevgjuk, majd a torta tetejre illesztjk. A tetejt sznes
cukorkkkal, gyngykkel dsztjk.
|