Likrs cukorkk
Hozzvalk:
Finomra trt cukorporbl tegynk egy lapos ednybe vagy tepsibe ktujjnyi vastag rteget, s soronknt ujjunk hegyvel ksztsnk bele sorban egyenl kis mlyedseket, aztn ezeket a mlyedseket ntsk tele likrrel vagy konyakkal.
Elkszts:
E krl megjegecesedik a cukor egy id mlva. Ha mindet beitta volna, jbl ntgessk tele a kis gdrket, s ekkor az egsz tetejre hintsnk legalbb egy ujjnyi vastag cukorrteget, hogy a teteje is, illetve krbe jegecezst kapjon, mintegy kemny burkot kpezzen. Mikor ez mr megtrtnt, kis id mlva szedjk ki a cukorporbl a megkemnyedett golykat s csokoldmzban megforgatva, vkonyan megvajazott tlra tve hagyjuk megdermedni ket.
Linzercsillag
27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darlt mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evkanl kaka, 2
kvskanl fahj, 1 kshegynyi szegfszeg, 2 evkanl cseresznyeplinka, 1 tojs.
Az sszes hozzvalt elektromos konyhai robotgppel sima tsztv keverjk, s 1 rn t hideg helyen
pihentetjk. A tsztt belisztezett gyrdeszkn kb. 1 cm vastagra nyjtjuk. Hrom, kb. 15 cm-es csillagot
vgunk ki belle, a csillagok cscshoz krben keskeny tsztacskot ragasztunk s tojssrgjval
bekenjk a szlt. A csillagokat megtltjk lekvrral s a maradk tsztbl kivgott kisebb csillagokkal
dsztjk. A csillagokat stpaprral kiblelt stlemezre fektetjk, s 175 fokra (gzstA* 2-es fokozat)
elmelegtett stben kb. 45 percig stjk. A ksz stemnyt levesszk a stlemezrA*l, s ha kihlt,
porcukorral szrjuk meg.
|