Likőrös cukorkák
Hozzávalók:
Finomra tört cukorporból tegyünk egy lapos edénybe vagy tepsibe kétujjnyi vastag réteget, és soronként ujjunk hegyével készítsünk bele sorban egyenlő kis mélyedéseket, aztán ezeket a mélyedéseket öntsük tele likőrrel vagy konyakkal.
Elkészítés:
E körül megjegecesedik a cukor egy idő múlva. Ha mindet beitta volna, újból öntögessük tele a kis gödröket, és ekkor az egész tetejére hintsünk legalább egy ujjnyi vastag cukorréteget, hogy a teteje is, illetve körbe jegecezést kapjon, mintegy kemény burkot képezzen. Mikor ez már megtörtént, kis idő múlva szedjük ki a cukorporból a megkeményedett golyókat és csokoládémázban megforgatva, vékonyan megvajazott tálra téve hagyjuk megdermedni őket.
Linzercsillag
27,5 dkg liszt, 27,5 dkg vaj, 27,5 dkg darált mandula, 20 dkg cukor, 1 csapott evőkanál kakaó, 2
kávéskanál fahéj, 1 késhegynyi szegfűszeg, 2 evőkanál cseresznyepálinka, 1 tojás.
Az összes hozzávalót elektromos konyhai robotgéppel sima tésztává keverjük, és 1 órán át hideg helyen
pihentetjük. A tésztát belisztezett gyúródeszkán kb. 1 cm vastagra nyújtjuk. Három, kb. 15 cm-es csillagot
vágunk ki belőle, a csillagok csúcsához körben keskeny tésztacsíkot ragasztunk és tojássárgájával
bekenjük a szélét. A csillagokat megtöltjük lekvárral és a maradék tésztából kivágott kisebb csillagokkal
díszítjük. A csillagokat sütőpapírral kibélelt sütőlemezre fektetjük, és 175 fokra (gázsütA* 2-es fokozat)
előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük. A kész süteményt levesszük a sütőlemezrA*l, és ha kihűlt,
porcukorral szórjuk meg.
|