Marcipán félholdak
200 g nyers marcipánmasszát 75 g szitált porcukorral, 150 g hámozatlan, őrölt mandulával, 3 csapott
teáskanál étkezési keményítővel, 1 tojásfehérjével, 30 g apróra vágott cukrozott citromhéjjal, 2 teáskanál
narancs- vagy mandulalikőrrel, fél tasak citrom aromával egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először
a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton egyenletes masszává eldolgozzuk. Porcukorral
megszórt gyúródeszkán szűk 1 cm vastagra kinyújtjuk, félholdakat szúrunk ki belőle, sütőpapírral bélelt
tepsire tesszük, sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 2-3-as fokozat, sütési idő: 10-12 perc (A sütemény legyen nyirkos
tapintású.) A kihűlt félholdakat porcukorral megszórjuk.
Marcipános fenyőfa
20 dkg bevonócsokoládét felaprítunk és forrásban lévő vízfürdőben felolvasztunk. 20 dkg nyers
marcipánmasszát 5 evőkanál whiskyvel krémesre keverünk. 7,5 dkg porcukrot és 2,5 dkg kakaót
rászitálunk a marcipánra és összekeverjük a masszával. Végül hozzáöntjük a meleg bevonócsokoládét is,
és jól elkeverjük az egészet. A kihűlt masszát fólia között 2 cm vastagra nyújtjuk és formával vagy kézzel
fenyőfákat vágunk ki belőle. A fácskák egyik felét kakaóporba, a másikat porcukorba mártjuk, és végül
cukorgyönggyel díszítjük.
|