Mzes csillagok
Tszta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkskanl szdabikarbna, 1 mokkskanl mzes stemny
fszerkeverk, 3 dkg margarin, 2 tojs, 2 evkanl mz.
Megkenni: 2 dinyi margarin, 1 tojs.
Dsztshez: porcukor, citroml, telfestk, sznes cukorkk, mandula.
A lisztben elkeverjk a szdabikarbnt, a fszerkeverket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a
margarint. Hozzadjuk a tojst, a mzet s egynem tsztba gyrjuk. Cipt formlunk belle, letakarjuk,
s nhny rra htbe tesszk. Sts eltt lisztezett deszkn fl centi vastagra nyjtjuk, s csillag alak
formval kiszrjuk. Margarinnal kikent stlemezre rakjuk nem tl szorosan egyms mell, felvert
tojssal megkenjk s 180 C-ra elmelegtett stben negyedra alatt mogyorbarnra stjk.
Gzstben ktszerre tudjuk kistni. A stlemezen hagyjuk hlni, majd tompa kssel alnylva
leszedjk. Porcukorbl, citromlbl telsznezkkel cukormzakat ksztnk. Sznezhetjk srgra,
pirosra vagy tetszleges sznre s mg mieltt megszradna a mz, szrjuk meg sznes cukorkkkal.
Nem szksges minden csillagot cukormzzal dszteni. Sts eltt tehetnk r mandulaszemeket.
Kentoll vagy konyhai ecset segtsgvel vigyk fel a cukormzat. Vkony vonalat gy tudunk rajzolni,
hogy zsrpaprbl kis tlcsreket ksztnk, beletltjk a mzat, picit kicspjk a vgt, s mr
rajzolhatunk is vele. A mzest akr kt httel karcsony eltt is elkszthetjk, gy biztosan megpuhul az
nnepekre.
Fszeres mzeskalcs
10 dkg margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 10 dkg mz, 2 egsz tojs, 20 dkg liszt, 1 dkg szalalkli, 1/2
kvskanl gymbr, szegfszeg s fahj, 5 dkg cukrozott narancshj, kevs zsemlemorzsa.
Kerek vagy hosszks formt vlasztunk, amit zsiradkkal kikennk, zsemlemorzsval beszrunk. A
vajat vagy margarint keverjk habosra a cukorral, keverjk hozz az elbb megforralt mzzel a kockra
vgott narancshjat, s tegyk hozz a felhabostott tojsokat, vgl lisztet, fszereket, szalalklit
keverjnk bele. Ezutn ntsk az elksztett formba. Kzepesen meleg stben 40 percig sssk.
|