Gesztenys bejgli (3 rdra val)
1 doboz mirelit pozsonyi tszta, 50 dkg mirelit gesztenyemassza, 2 dl kimagozott meggybeftt, 1 dl tej, 1
dl meggybefttl, 2 tojsfehrje, kevs liszt.
A felengedett tsztt hrom egyforma darabra vgjuk. Lisztezett deszkn vkonyra kinyjtjuk az egyik
darabot, s megkenjk a tltelk egyharmadval, majd szorosan feltekerjk. Kt vgt sszenyomjuk,
hogy a tltelk ne folyhasson ki belle. Stlemezre rakjuk. A msik kt rudat ugyangy ksztjk el. A
tltelkhez a felengedett gesztenyemasszt a tejjel s a meggylvel kenhetre laztjuk, hozztesszk az
aprra vgott meggyet. A stlemezre helyezett bejglirudakat a felvert tojsfehrjvel bekenjk, s egy
rn keresztl pihentetjk a tetejt. Villval megszurkljuk, hogy a sls kzben kpzdtt gz ne
feszthesse szt a stemnyt. Elmelegtett, forr stben, kzepes lngon szp pirosbarnra megstjk.
A stlemezen hagyjuk kihlni, azutn alufliba csomagoljuk, lehetleg egyenknt. Hvs kamrban
vagy htszekrny legkevsb hideg polcn kt-hrom htig biztonsgosan elll. A mlyhtben is
trolhat, akkor fogyaszts eltt kt rval szksges kivenni s mg flfagyosan felszeletelni.
Gesztenys kifli
48 dkg liszt, 28 dkg vaj vagy margarin, 8 dkg cukor, 1 tojs, 1,5 dkg leszt, 2 kanl tejfl, s, 50 dkg
ksz gesztenyepr.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, egy kevs langyos tejben megztatott lesztvel, cukorral, tejfllel
rtestszta kemnysgre gyrjuk, s egy kiss pihentetjk. Ezutn vkonyra nyjtjuk, kockra vgjuk, s
egy kevs rummal, cukorral, vanlival zestett gesztenyeprvel megtltjk. Kiflialakra formljuk,
tepsibe rakjuk, felvert tojssal megkenjk, 20-30 percig pihentetjk, kelesztjk, s mrskelten meleg
stben szp pirosra stjk. Ha megslt, meghintjk vanlis porcukorral.
Gyufa sti
Tszta: 15 dkg lgy margarin vagy vaj, 10 dkg cukor, 1 tasak vanlia cukor, fl vegcse vanlia aroma, 1
tojs, 15 dkg liszt, 3 dkg tkezsi kemnyt.
Mz: 10 dkg porcukor, 3-4 evkanl vz, fl tasak erdei gymlcs- vagy eperz zselpor.
A margarint vagy vajat egy keverednyben egy konyhai robotgppel habosra keverjk. A cukrot, a
vanlia cukrot s az aromt hozzkeverjk, s addig keverjk, amg egy sr masszt nem kapunk. A
tojst kb. fl percig keverjk bele. A lisztet elkeverjk a kemnytvel, s a masszba szitljuk.
A tsztt hrom egyenl rszre osztjuk, egyesvel habzskba tltjk. Egy, kb. 0,7 cm tmrj
nyomfejjel 7 cm hossz cskokat hzunk a stpaprral blelt stlemezre. Als vagy fels sts kb. 200
fok elmelegtve, stsi id 6 perc. A stemnyt a stpaprral egytt lehzzuk a stlemezrl. Mz: A
porcukrot s a vizet egy nagy tlban sr mzz keverjk. A zselport egy ednybe ntjk. A stemnyt
"fejkkel" kb. fl cm mlyen a mzba mrtjuk, az aljt letrljk, majd egybl a zselporba mrtjuk. Kb.
30 percig llni hagyjuk.
|