Gymlcskenyr szentestre
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt krte, 20 dkg aszalt fge, 1,1 liter vz, 24 dkg mazsola, 12 dkg di, 12
dkg mogyor, 12 dkg cukrozott citromhj. 12 dkg kristlycukor, 1/2 teskanlnyi rlt fahj, csipetnyi
rlt szegfszeg, nizs s s, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 ppozott evkanl
bzakorpa, 1 dkg leszt, hmozott, flbevgott mandula, s tetszs szerint kandrozott gymlcs a
dsztshez, 1 teskanlnyi vz a mzhoz, zsr a tepsihez.
A gymlcskenyr elksztst a sts eltti napon kell kezdeni, mert a gymlcsket legalbb 12 rn
t kell ztatni. A szilvra, krtre s fgre rntnk kb. 1 liter vizet s letakarva egsz jjel zni hagyjuk,
majd lecsepegtetjk, s aprra sszevgjuk. A cukrozott citromhjat, a mandult, az aprra vgott dit s
mogyort a cukorral s a rummal sszekeverjk s 2 rn t, llni hagyjuk, ezutn a tbbi megpuhtott
gymlccsel, egy citrom levvel s a fszerekkel jl sszekeverjk. 15 dkg finomlisztet 3 evkanl
bzakorpval, 1 dl kzmeleg vzzel, 1 dkg lesztvel, csipetnyi sval sszekevernk, kenyrtsztt
ksztnk s flretesszk keleszteni. A gymlcsmasszt sszekeverjk 20 dkg liszttel, 3 evkanl
bzakorpval. Ezt sszedolgozzuk a megkelt tsztval, majd kt rszre osztjuk, s kerek cipkk
formzzuk. Mindkt keznket hideg vzbe mrtva a cipk tetejt laposra simtjuk. Fl mandulkat tesznk
r, s zls szerint kandrozott gymlcskkel dsztjk. A gymlcskenyereket kizsrozott tepsibe
tesszk, mg kb. 30-40 percig pihentetjk, majd elmelegtett stben kb. 180 fokon 70-80 percig stjk.
Miutn megslt, kihtjk, majd a kvetkez mzzal kenjk be: 3 teskanlnyi cukrot feloldunk 1
teskanlnyi vzben, majd felforraljuk.
Ha sokig frissen akarjuk tartani a gymlcskenyeret, jl zrd fmdobozban tartsuk!
Hjas kalcs
30 dkg hj, 40 dkg liszt, 2 tojssrgja, s, fehrbor, lekvr.
A hjat megtiszttjuk hrtyitl, hsdarln megdarljuk, s hideg helyre tesszk. A lisztbl, a
tojssrgkbl, a fehrborbl rtestsztt gyrunk, jl kidolgozzuk, hogy apr hlyagok keletkezzenek a
tszta felletn. Lisztezett gyrdeszkn 1.5 cm vastagra nyjtjuk, s kssel rsimtjuk a hjat. A tsztt
knyvszeren sszehajtogatjuk, 1 cm vastagra nyjtjuk, s mg ktszer hajtogatjuk, kzben mindig
legalbb 20 percet pihentetjk. Az utols pihentets utn fl cm vastagra nyjtjuk, forr kssel
felvagdossuk 4 cm szles s 7 cm hossz darabokra. Mindegyik tsztadarabra egy dinyi lekvrt rakunk.
Fl-behajtjuk, megszrjuk cukros mandulval vagy vagdalt dival. Sts eltt kt rt pihentetjk hideg
helyen. Kzepes hmrsklet stben stjk.
Havas fenyk
Tszta: 30 dkg liszt, 2 tojs, csipetnyi s, 5 dkg puha vaj, 22 dkg porcukor, 1 evkanl rum, 8 dkg
finomra darlt mandula, 1 mandulaz staroma.
Tltelk: 10 dkg fldimogyor, 2 evkanl mz, 1 evkanl kakapor.
Tlals: porcukor.
A tszthoz valkat sszegyrjuk, s fliba csomagolva hvs helyen, legalbb fl rn t, pihentetjk.
Ezutn belisztezett deszkn 2-3 mm vastagra nyjtjuk, s kis fenyformkat szrunk ki belle.
Mindegyiket stpaprral bortott tepsire fektetjk, s elmelegtett stben kzepes lnggal 5-6 perc alatt
vilgossrgra stjk.
A tltelkhez a fldimogyort finomra darljuk, majd a mzzel s a kakaval simra keverjk. 2-2 kihlt
fenykekszet a mogyorkrmmel sszeragasztunk, porcukorral meghintjk. Kedvnk - s idnk - szerint
cukormzzal is dszthetjk. |