Mézes-bábos Karácsonyra
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojás, 20 dkg méz, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint reszelt
citromhéj, szegfűszeg, fahéj, esetleg ánizs.
A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd
nem ragad). A meglisztezett gyúródeszkán a vékonyra kinyújtott tetszés szerint szaggathatók
süteményformákkal, vagy vághatók előrajzolt kartonpapírok mentén a különböző figurák. A csillagokra,
báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra, s más sütőformákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula,
mogyoró, mák, ánizs, cukorhabból nyomott minta.
A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar "megkaphatja" a forró sütő,
megéghet. A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeskéket
melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük.
Mikulástorta
A diós piskótához: 6 tojás, 6-6 evőkanál porcukor és liszt, fél tasak sütőpor, 10 dkg darált dió, reszelt
citromhéj, fahéj.
A diókrémhez, díszítéshez: 20-20 dkg vaj és porcukor, 15-15 dkg darált dió és durvára vágott dió,
rumaroma, 1 piros marcipánrúd.
A tojássárgákat és a cukrot jól összedolgozzuk. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a fahéjjal, a
citromhéjjal és a dióval. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd fakanállal a cukros tojássárgákat
lassan belekeverjük. Hozzáadjuk a lisztet, óvatosan, de alaposan elkeverjük, tortaformába öntjük, és
előmelegített sütőben megsütjük. A krémhez a cukrot és a vajat jól kikeverjük, darált dióval és
rumaromával ízesítjük.
A kihűlt tortalapot három lapra vágjuk, és megtöltjük a krémmel. Vékony réteggel a külsejét is bekenjük,
majd hűtőbe tesszük. A marcipánmasszát átgyúrjuk, 3 milliméter vastagra kinyújtjuk, és Mikulás alakú
kiszúróval kis Mikulásokat formázunk belőle. Tálalás előtt a torta oldalát durvára vágott dióval beszórjuk,
a tetejét piros piarcipán Mikulásokkal díszítjük.
|