Mzes-bbos Karcsonyra
1 kg liszt, 1/2 kg porcukor, 6 tojs, 20 dkg mz, kshegynyi szdabikarbna, zls szerint reszelt
citromhj, szegfszeg, fahj, esetleg nizs.
A bbozs eltti nap estjn clszer sszelltani a tsztt, s be kell tenni a htszekrnybe (akkor majd
nem ragad). A meglisztezett gyrdeszkn a vkonyra kinyjtott tetszs szerint szaggathatk
stemnyformkkal, vagy vghatk elrajzolt kartonpaprok mentn a klnbz figurk. A csillagokra,
brnykkra, szvecskkre, hzikkra, bbukra, s ms stformkra dsztsknt kerlhet dibl, mandula,
mogyor, mk, nizs, cukorhabbl nyomott minta.
A stsnl nagyon kell figyelni, vigyzni, mert a vkony mzes tsztt hamar "megkaphatja" a forr st,
megghet. A karcsonyfadsznek sznt, vagy a laksban dekorciknt felakasztand mzeskket
melegen kell tszrni vastag tvel, hogy crnt lehessen fzni beljk.
Mikulstorta
A dis piskthoz: 6 tojs, 6-6 evkanl porcukor s liszt, fl tasak stpor, 10 dkg darlt di, reszelt
citromhj, fahj.
A dikrmhez, dsztshez: 20-20 dkg vaj s porcukor, 15-15 dkg darlt di s durvra vgott di,
rumaroma, 1 piros marcipnrd.
A tojssrgkat s a cukrot jl sszedolgozzuk. A lisztet sszekeverjk a stporral, majd a fahjjal, a
citromhjjal s a dival. A tojsfehrjt kemny habb verjk, majd fakanllal a cukros tojssrgkat
lassan belekeverjk. Hozzadjuk a lisztet, vatosan, de alaposan elkeverjk, tortaformba ntjk, s
elmelegtett stben megstjk. A krmhez a cukrot s a vajat jl kikeverjk, darlt dival s
rumaromval zestjk.
A kihlt tortalapot hrom lapra vgjuk, s megtltjk a krmmel. Vkony rteggel a klsejt is bekenjk,
majd htbe tesszk. A marcipnmasszt tgyrjuk, 3 millimter vastagra kinyjtjuk, s Mikuls alak
kiszrval kis Mikulsokat formzunk belle. Tlals eltt a torta oldalt durvra vgott dival beszrjuk,
a tetejt piros piarcipn Mikulsokkal dsztjk.
|