Mogyors gyertycskk
4 tojs, 4 evkanl cukor, 1 kiskanl kakapor, 4 evkanl liszt, 10 dkg mogyorkrm (Nutella).
Mz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Dszts: 2 aszalt fge, 4 szem hmozott mandula.
Tlals: Vegyesgymlcs-beftt vagy gymlcssalta.
A tojssrgjt a cukorral s a kakaporral habosra keverjk. Aprnknt hozzadjuk a lisztet, vgl a
tojsfehrjbl vert kemny habot is beleforgatjuk. A masszt kisujjnyi vastagon stpaprral blelt
tepsibe simtjuk, s elmelegtett stben 15-16 perc alatt megstjk. A stbl kivve lisztezett deszkra
bortjuk, a paprt lehzzuk rla, s a tsztt hlni hagyjuk. Ezutn 4-5 cm tmrj pogcsaszaggatval
kis korongokat vgunk ki belle, s egyenknt mogyorkrmmel megkenve 6-8 db-ot egyms tetejre
rakosgatunk.
A mzhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjk ssze, hogy tejflsrsg masszt kapjunk. Ebbl 1-
2 evkanlnyit a "gyertyk" tetejt olya mdon simtunk el, hogy akrcsak a viasz, krben lecsorogjon
rla. Aszalt fgbl s mandulbl "lngot" formlunk a tetejre. Befttel vagy gymlcssaltval
knljuk, amit pr csepp rummal, vagy illatos likrrel kicsit megbolondtunk.
Mogyors habkarikk
5 tojs fehrjbl kemny habot vernk, majd 25 deka porcukorral, fl csomag vanlis cukorral s 10
deka rlt prklt mogyorval sszekeverjk. A habot nyomzskba tesszk s csillagosan vgott
szjnylson keresztl viasszal kent stbdogra koszorkat nyomunk belle. A habkarikkat lass,
egyenletes tznl szrtjuk.
|