Narancsos karikk
Tszta: 17,5 dkg puha vajat kevergppel a legmagasabb fokozaton kb. fl perc alatt simra kevernk.
Aprnknt 10 dkg cukrot, 1 csomag vanlis cukrot adunk hozz s addig keverjk, amg egyenletes
masszt kapunk. 1 tojst belekevernk (kb. fl percig), st, 1 vegcse citrom aromt hozzkevernk, 30
dkg lisztet tszitlunk, evkanalanknt a kzps fokozaton belekeverjk. A tsztt gyrdeszkn
gyorsan tgyrjuk, egy idre hideg helyre tesszk. Szk fl cm vastagra kinyjtjuk, kerek (kb. 4 cm
tmrj) fogazott szl formval kiszrjuk, kikent stlemezre tesszk s az elmelegtett stbe
helyezzk.
Villanystnl: 175-200 C, gzstnl 3-4-es fokozat, stsi id kb. 10-15 perc.
Bevonat: 17,5 dkg porcukrot tszitlunk, 4-5 evkanl narancslikrrel vagy citromlvel simra keverjk
gy, hogy srnfolys masszt kapjunk. Ezzel a karikkar bevonjuk. Kandrozott narancsszeleteket kis
darabkkra vgunk, a stemnyt ezzel dsztjk.
Nugtcsillag
Tszta: 25 dkg liszt, 2 dkg kaka, 12,5 dkg vaj, 7,5 dkg finomtott cukor, 7,5 dkg darlt mandula, 2 tojs.
A hozzvalkbl tsztt gyrunk s 2-3 rn t hideg helyen pihentetjk. A tsztt belisztezett
gyrdeszkn 2 cm vastagra nyjtjuk, s a csillagokat formval szrjuk ki. A csillagokat stpaprral
kiblelt stlemezen 175 fokra (gzst 2-es fokozat) elmelegtett stben kb. 10 percig stjk (vigyzat
ha tl sttre sl, az ze kesernys lesz!).
Dszts: 5 dkg mogyor, 10 dkg puha mogyors nugt, 20 dkg stt bevoncsokold, cukorgyngy.
Felmelegtett serpenyben megpirtjuk a mogyort, s a hjt konyharuhval ledrzsljk. A
meghmozott mogyort finomra darljuk s elkeverjk a nugttal. 2-2 csillagot sszeragasztunk a
mogyors nugtkrmmel, majd a tetejt a bevoncsokoldval kenjk be s sznes gyngycukorral
dsztjk.
Karcsonyi bejgli Frank Jlitl
Tszta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg leszt, 3 dkg cukor, csipetnyi s, 2 tojssrga.
Dis tltelk: 30 dkg darlt di, 25 dkg porcukor, msfl db reszelt alma, 5 dkg srgabaracklekvr, 5 dkg
mazsola, 8-10 dkg aprra vgott birsalmasajt.
Mkos tltelk: 30 dkg darlt mk, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacsk vanlis cukor, 2,5 dl tej,
csipetnyi s, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 3 szem sszetrt szegfszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az lesztt belekeverem egy dl tejbe a cukorral egytt, majd 5 percnyi
vrakozs utn hozzntm a vajas liszthez. Hozzteszem mg a tszta sszes alkotrszeit, s alaposan
sszedolgozom. Ha mr sima, akkor 4 kis cipba osztom s lisztezett deszkn, a tetejt is belisztezve,
konyharuhval letakarom, s a dupljra kelesztem. Kzben elksztem a tltelkeket. A dishoz a cukrot
fl dl vzben felforralom, majd hozzntm a darlt dihoz. Ezutn a reszelt almval, a birsalmasajttal, a
megmosott s megtiszttott mazsolval, valamint a srgabaracklekvrral jl sszekeverem. A mkos
tltelkhez a tejbe belekeverem a mkot, a cukrot, a mazsolt s az sszes fszert. ppen csak egyet
forralok rajta, mris leveszem a tzrl s hagyom kihlni. A megkelt tsztt lisztezett deszkn nagyon
vkonyra nyjtom, s felkenem r a tltelkeket. Szorosan sszetekerem, s a ngy rd bejglit
stlemezre teszem egymstl 3 centi tvolsgra. Tojsfehrjvel megkenem a tetejket, majd hideg
helyen hagyom mg pihenni. 1 ra mlva jbl megkenem tojsfehrjvel, s flrai vrakozs utn az
elmelegtett, forr stben szp barnspirosra stm. Csak akkor veszem le a stlemezrl, ha mr
teljesen kihlt, majd folpackba csomagolva hvs, szraz helyen trolom. Akr mr hrom httel
karcsony eltt elkszthet, gy nem kell vele bajldni az nnepi forgatagban.
(Ezt a bejglit hnapokra is el lehet tenni a mlyhtben.)
|