Narancsos karikák
Tészta: 17,5 dkg puha vajat keverőgéppel a legmagasabb fokozaton kb. fél perc alatt simára keverünk.
Apránként 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás cukrot adunk hozzá és addig keverjük, amíg egyenletes
masszát kapunk. 1 tojást belekeverünk (kb. fél percig), sót, 1 üvegcse citrom aromát hozzákeverünk, 30
dkg lisztet átszitálunk, evőkanalanként a középső fokozaton belekeverjük. A tésztát gyúródeszkán
gyorsan átgyúrjuk, egy időre hideg helyre tesszük. Szűk fél cm vastagra kinyújtjuk, kerek (kb. 4 cm
átmérőjű) fogazott szélű formával kiszúrjuk, kikent sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe
helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél 3-4-es fokozat, sütési idő kb. 10-15 perc.
Bevonat: 17,5 dkg porcukrot átszitálunk, 4-5 evőkanál narancslikőrrel vagy citromlével simára keverjük
úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk. Ezzel a karikákar bevonjuk. Kandírozott narancsszeleteket kis
darabkákra vágunk, a süteményt ezzel díszítjük.
Nugátcsillag
Tészta: 25 dkg liszt, 2 dkg kakaó, 12,5 dkg vaj, 7,5 dkg finomított cukor, 7,5 dkg darált mandula, 2 tojás.
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 2-3 órán át hideg helyen pihentetjük. A tésztát belisztezett
gyúródeszkán 2 cm vastagra nyújtjuk, és a csillagokat formával szúrjuk ki. A csillagokat sütőpapírral
kibélelt sütőlemezen 175 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegített sütőben kb. 10 percig sütjük (vigyázat
ha túl sötétre sül, az íze kesernyés lesz!).
Díszítés: 5 dkg mogyoró, 10 dkg puha mogyorós nugát, 20 dkg sötét bevonócsokoládé, cukorgyöngy.
Felmelegített serpenyőben megpirítjuk a mogyorót, és a héját konyharuhával ledörzsöljük. A
meghámozott mogyorót finomra daráljuk és elkeverjük a nugáttal. 2-2 csillagot összeragasztunk a
mogyorós nugátkrémmel, majd a tetejét a bevonócsokoládéval kenjük be és színes gyöngycukorral
díszítjük.
Karácsonyi bejgli Frank Júliától
Tészta: 56 dkg liszt, 21 dkg vaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, csipetnyi só, 2 tojássárga.
Diós töltelék: 30 dkg darált dió, 25 dkg porcukor, másfél db reszelt alma, 5 dkg sárgabaracklekvár, 5 dkg
mazsola, 8-10 dkg apróra vágott birsalmasajt.
Mákos töltelék: 30 dkg darált mák, 25 dkg porcukor, 7 dkg mazsola, 1 zacskó vaníliás cukor, 2,5 dl tej,
csipetnyi só, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 3 szem összetört szegfűszeg.
A lisztet a vajjal elmorzsolom. Az élesztőt belekeverem egy dl tejbe a cukorral együtt, majd 5 percnyi
várakozás után hozzáöntöm a vajas liszthez. Hozzáteszem még a tészta összes alkotórészeit, és alaposan
összedolgozom. Ha már sima, akkor 4 kis cipóba osztom és lisztezett deszkán, a tetejét is belisztezve,
konyharuhával letakarom, és a duplájára kelesztem. Közben elkészítem a töltelékeket. A dióshoz a cukrot
fél dl vízben felforralom, majd hozzáöntöm a darált dióhoz. Ezután a reszelt almával, a birsalmasajttal, a
megmosott és megtisztított mazsolával, valamint a sárgabaracklekvárral jól összekeverem. A mákos
töltelékhez a tejbe belekeverem a mákot, a cukrot, a mazsolát és az összes fűszert. Éppen csak egyet
forralok rajta, máris leveszem a tűzről és hagyom kihűlni. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nagyon
vékonyra nyújtom, és felkenem rá a töltelékeket. Szorosan összetekerem, és a négy rúd bejglit
sütőlemezre teszem egymástól 3 centi távolságra. Tojásfehérjével megkenem a tetejüket, majd hideg
helyen hagyom még pihenni. 1 óra múlva újból megkenem tojásfehérjével, és félórai várakozás után az
előmelegített, forró sütőben szép barnáspirosra sütöm. Csak akkor veszem le a sütőlemezről, ha már
teljesen kihűlt, majd folpackba csomagolva hűvös, száraz helyen tárolom. Akár már három héttel
karácsony előtt elkészíthető, így nem kell vele bajlódni az ünnepi forgatagban.
(Ezt a bejglit hónapokra is el lehet tenni a mélyhűtőben.)
|