Htallr
30 dkg lisztet gyrdeszkra szitlunk, kzepbe mlyedst nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vanlis
cukrot, 10 dkg hmozott, rlt mandult beleszrunk. 27,5 dkg hideg margarint kis darabokra vgunk, a
mandulra tesszk, liszttel letakarjuk, majd a hozzvalkat kzprl kiindulva sima tsztv gyrjuk. Egy
ideig hideg helyen pihentetjk, majd kis adagokban vkonyra kinyjtjuk, kerek (kb. 4-5 cm tmrj)
formval kiszurkljuk, stlemezre tesszk s az elmelegtett stbe helyezzk.
Villanystnl: 175-200 C, gzstnl: 3-4-es fokozat, stsi id: 8-10 perc.
5-7,5 dkg szitlt porcukrot 1 csomag vanls cukorral elvegytnk, a kihlt stemnyre rszrjuk.
Karcsonyfa
Tszta: 1 citrom, 4 tojs, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kvskanl stpor.
Dszts: 25 dkg margarin + a formhoz, 15 dkg cukor, 2 tojs, nhny csepp zld telfestk, 1 kvskanl
kaka.
Elkszts: A citromot alaposan megmossuk. Karcsonyfa alak stformt kikennk margarinnal, s
beszrjuk liszttel. A stt 180 fokra (gzst 2-es fokozat) elmelegtjk.
Elkszts: A tojsokat mly tlba tjk, lazn felverjk. Hozzadjuk a cukrot, s habvervel addig
keverjk, amg krmszer lesz. A joghurtot sszekeverjk az olajjal, s a masszhoz adjuk. Rszitljuk a
lisztet, a stport s belereszeljk a citrom hjt. Az egszet sima tsztv kikeverjk, a formba ntjk,
s a stben kb. 50 perc alatt aranybarnra stjk. A formban htjk ki (elz nap is elkszthetjk).
A krmhez a margarint habosra keverjk, majd hozzadjuk a cukrot, s tovbb habostjuk. Egyenknt
hozztjk a tojsokat, s sima krmm keverjk. A krm ktharmadt megfestjk zld telfestkkel,
ezzel bevonjuk a karcsonyfa "gallyas rszt". A maradk krm felhez hozztesszk a kakat, jl
sszekeverjk s bevonjuk a karcsonyfa "trzst". A maradk natr krmmel "feldsztjk" a
karcsonyft. 2-3 rra htszekrnybe tesszk.
Karcsonyfadsz
60 dkg lisztbl, 25 dkg margarinbl, 25 dkg cukorbl, 1 csomag stporbl, 3-4 tojsbl tsztt
ksztnk. A tsztt megfelezzk, az egyik felbe 1 evkanl kakat, tesznk, a msik felbe citrom hjt
reszelnk. Kinyjtjuk, klnfle formkkal kiszrjuk, s tojssal megkenve, sznes cukrot, vagy vgott
dit tesznk a tetejre.
|