Karcsonyi angyalka
8 tojsfehrjbl 1 teskanl citromlvel, 20 dkg kristlycukorral kemny habot verve, fakanllal
belekevernk 20 dkg porcukrot. Nyomzskba tltve, stlapra krket, angyalkkat formzunk 2
rtegben. Az angyalkkhoz elszr harangformt, majd kerek fejet ksztnk. Ezt megismteljk, majd
egy cseppforma szrnyat, s egy behajltott kart ksztnk. A maradk habot telfestkkel sznezve,
tetszlegesen dsztjk a formkat. Kb. 100 C-ra elmelegtett stben csak szrtjuk. Crnval vagy
sznes masnival akaszthatjuk a fenyfra.
Karcsonyi copf
2 csomag mirelit leveles tszta, 10 dkg vegyes kandrozott gymlcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5
dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 csipet fahj, 15 dkg porcukor.
A mazsolt, mandult, gymlcst a cukorral s a fahjjal sszevgva elkeverni, a tsztt 2-3 mm
vastagra kinyjtani s a felolvasztott vajjal bekenni. Kt egyenl rszre vgni s elosztani rajta a
tltelket. Ezutn szorosan felcsavarni s hosszban flbevgni. Kt-kt cskbl, amit a vgott felkkel
egymsnak httal helyeznk, copfot csavarunk s a vgeit lenyomkodjuk. Enyhn bezsrozott tepsibe
tesszk s hagyjuk, hogy megemelkedjenek. Elmelegtett stben 30-35 percig aranybarnra stjk. A
porcukrot nhny csepp citromlvel s vzzel sszekeverve mzat ksztnk. A megslt copfokat ezzel
bekenjk s rcson kihtjk. Felmelegtett citrommzat hasznlunk.
|