Karácsonyi angyalka
8 tojásfehérjéből 1 teáskanál citromlével, 20 dkg kristálycukorral kemény habot verve, fakanállal
belekeverünk 20 dkg porcukrot. Nyomózsákba töltve, sütőlapra köröket, angyalkákat formázunk 2
rétegben. Az angyalkákhoz először harangformát, majd kerek fejet készítünk. Ezt megismételjük, majd
egy cseppforma szárnyat, és egy behajlított kart készítünk. A maradék habot ételfestékkel színezve,
tetszőlegesen díszítjük a formákat. Kb. 100 C-ra előmelegített sütőben csak szárítjuk. Cérnával vagy
színes masnival akaszthatjuk a fenyőfára.
Karácsonyi copf
2 csomag mirelit leveles tészta, 10 dkg vegyes kandírozott gyümölcs, 5 dkg mazsola, 5 dkg mandula, 5
dkg vaj, 3 dkg cukor, 1 csipet fahéj, 15 dkg porcukor.
A mazsolát, mandulát, gyümölcsöt a cukorral és a fahéjjal összevágva elkeverni, a tésztát 2-3 mm
vastagra kinyújtani és a felolvasztott vajjal bekenni. Két egyenlő részre vágni és elosztani rajta a
tölteléket. Ezután szorosan felcsavarni és hosszában félbevágni. Két-két csíkból, amit a vágott felükkel
egymásnak háttal helyezünk, copfot csavarunk és a végeit lenyomkodjuk. Enyhén bezsírozott tepsibe
tesszük és hagyjuk, hogy megemelkedjenek. Előmelegített sütőben 30-35 percig aranybarnára sütjük. A
porcukrot néhány csepp citromlével és vízzel összekeverve mázat készítünk. A megsült copfokat ezzel
bekenjük és rácson kihűtjük. Felmelegített citrommázat használunk.
|