Karcsonyi fatrzs
8 egsz tojst 25 deka porcukorral, meg egy vanlis cukorral habstbe ntnk, s habvervel gz fltt
verjk. mg kemny, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gzrl levve tovbb verjk, mg
ki nem hlt (hideg vzbe lltjuk az stt). majd csipet st s szitlva 25 deka rteslisztet adunk hozz.
Vgl vatosan belentnk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsrozott, lisztezett
tepsiben ujjnyi vastagon eltertjk. s nem tl sttre stjk Mg melegen tiszta konyharuhra bortjuk, s
sszegngylve htjk ki. Kzben 3 tojssrgjt habosra kevernk 15 deka cukorral, s gz fltt,
llandan kevergetve sr krmm fzzk. Kihtjk, majd habosra keverjk 10 deka olvasztott
csokoldval (vagy 3 evkanl kakaval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krm felvel
megkenjk a szthajtogatott tsztalapot, jra sszegngyljk, s klsejt is krmmel vonunk be. Hideg
vzbe mrtott villval fatrzsszerre reczzk. Jl behtjk. Dszthetjk marcipn tobozokkal, csokold
tortadarval, csillag alak keksszel.
Pozsonyi tszta (alaprecept)
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db egsz tojs, 1 dkg porcukor, 1 dkg leszt, 1 dl tej, 1 teskanl s.
Az lesztt kevs tejben sztmorzsolom s simra keverem, majd az sszes hozzvalt gyorsan
sszegyrom s sima tsztv dolgozom. Lisztezett deszkra teszem, 20 percig pihentetem, majd tetszs
szerinti tltelkkel megtltve stm meg.
|