Tejsznes karcsonyi csokoldtorta
1 kerek csokolds pisktalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszn, 4 dkg kaka, 4 dkg
tcsokold, 10 dkg erdei gymlcsz, 5 cl rum.
A lisztbl, vajbl s porcukorbl linzertsztt gyrunk. Lemrnk belle 20 dkg- ot, s kerek tortalapot
stnk belle, a tbbibl pedig, kinyjtva, kis csillagokat szrunk ki s megstjk. A kettvgott
pisktalap egyik felt megkenjk a gymlcsz felvel, s rragasztjuk a kihlt linzerlapot. A kakat s a
csokoldt egy nagyobb ednyben vzgz fltt felolvasztjuk, elbb keveset hozzadunk a felvert
tejsznhabbl, s simra keverjk. Beletesszk a maradk gymlcszt, a rumot s a tbbi tejsznhabot, s
az egszet jl sszekeverjk. Ha van otthon fm tortakariknk, rtesszk a gymlcszzel sszeragasztott
kt tortalapra, s rtltjk a csokolds tejszntltelket gy, hogy az a karika hromnegyedig rjen.
Rhelyezzk a pisktalap msik felt. Erre tltjk a maradk tejsznkrmet, a tetejt egyenesre simtjuk,
s htbe tesszk, hogy jl megdermedjen. A htbl kiemelve, a karikt levesszk rla, szeletenknt
egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal dsztjk, a kzept pedig kakaporral szrjuk meg.
Prklt cukor
25 dkg por- vagy kristlycukrot egy kis stben lng fltt egy kis falapttal kavargatva pirtsuk meg,
elbb csak egsz halvnypirosra, ekkor adjunk hozz egy kis kshegynyi szdabikarbnt, s tovbb
kavarva pirtsuk meg tetszsszerinti szp vilgosbarnra. Ekkor gyorsan ntsk ki mrvnylapra, s nagy
ks fokval kockzzuk meg, ha kihlt, trdeljk el a ks bevgsa nyomn, s mindjrt tegyk lehetleg
lgmentesen zrd vegbe vagy dobozba.
|