Puncsgolyk
20 dkg pisktamorzsa, 4 evkanl rum, 4 evkanl mlnaszrp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg kaka, 5
dkg darlt di, 10 dkg reszelt csokold.
A pisktamorzst lentjk rummal, szrppel s 10 dkg cukorbl s 1 dl vzbl fztt, kihttt sziruppal
sszekeverjk. llni hagyjuk. A vajat kikeverjk a pisktval. A masszbl golykat formlunk, reszelt
csokoldban megforgatjuk. Mignonpaprban tlaljuk.
Slt tks rtes
1 doboz mirelit leveles-vajas tszta, 50 dkg tisztn mrt slt tk, 10 dkg mazsola, 5 dkg zabpehely, 1,5 dl
tej, 1 tojs, fl citrom leve s reszelt hja, zls szerint mz, csipetnyi s.
A tltelkhez a zabpehelyre rntk 1 dl tejet s a felvert tojst. 15 percig pihentetem. Kzben a mazsolt
megmosom, szrt leszedem. A slt tkt villval sszetrm, sszekeverem a mzzel s a citromlvel,
majd hozzadom az ztatott zabpelyhet is. Citromhjjal s sval zestem. A felengedett tsztt kt rszre
vgom. Lisztezett deszkn az egyik tsztadarabot kinyjtom, a szlre egy cskban felkenem a tks
tltelk felt, majd szorosan felcsavarom. Kt vgt kiss sszenyomom, hogy a tltelk ne folyhasson ki
belle. A msik tsztadarabot ugyangy elksztem. Tetejket a megmaradt tejjel bekenem, s az
elmelegtett forr stben szp pirosra megstm.
Szaloncukor
Egy tiszta, p zomnc lbasba tegynk fl kil cukrot s hozz 10 evkanl vizet. Tegyk a tzhelyre s
folytonos kavars mellett attl fogva, mikor felforr, fzzk 7-8 percig. Ez alatt ksztsnk el egy
mrvnylapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelntortalapot; aztn 1-2 mlytnyrt, egy gmblyalj
poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kst s a gymlcsesszencikat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott
citromsavat, vagy rumesszencit, szval, amivel zesteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig ftt a
cukor, akkor tegyk meg vele a kvetkez prbt: tegynk a tnyrba egy kanllal a fv cukorbl, s a
pohr aljval drzsljk. Ha fehredik, srsdik a drzsls utn, akkor azonnal vegyk le a tzrl, s
kanalanknt tegyk a tnyrba, a pohrral folyton drzslve. Mikor mr kiss srsdik, kavarjuk bele
tetszs szerint az zestket. Ekkor gyorsan tegyk a mrvnylapra, s ott is gyorsan drzsljk tovbb,
ameddig olyan sr tmegg vlik, hogy kssel vagy kzzel ujjnyi vastag ngyzetformra alakthatjuk.
Ha kihlt, azonnal vgjuk fel szaloncukor nagysg ngyszgdarabokra. Csomagoljuk be elbb puha
viaszos paprba, aztn sznes hrtyapaprba, mint ahogy szoks. A gymlcs-esszencikat szksg esetn
helyettesthetjk 2-3 kvskanlnyi lekvrral is.
Tejsznes karamella (omls s nagyon finom!)
50 dkg kristlycukor, 4 dl tejszn, 2 dl tej, 1 vanliard, aluflia, a kenshez olaj.
A kristlycukrot a tejsznnel s a tejjel lbosba ntjk. A vanliarudat hosszban felhastjuk, belt
kikaparjuk, majd mindkettt a lbosba tesszk. Alacsony, legfeljebb kzepes hfokon, idnknt
megkeverve addig fzzk, amg vilgosbarna sznt nem kap s elg sr nem lesz (olyasmi, mint egy
krm). Ekkor a vanliarudat kivesszk. Az aluflit tbbszrsen sszehajtva ers snt ksztnk, s a
tepsiben egy 20x20 cm-es rszt elkertnk. A flit s a tepsit olajjal jl megkenjk. Kb. msfl cm-es
vastagsgban beletltjk a karamellmasszt, elsimtjuk, majd hlni hagyjuk. Mg langyosan les kssel
2x2 cm-es kockkra vgjuk, a tepsiben teljesen kihtjk. A tejsznes karamellt fmdobozba vagy
aluflival kiblelt kartondobozba rakjuk.
|