Tks rtes
1 doboz mirelit leveles-vajas tszta, 50 dkg megsttt tk (tisztn mrve), zls szerint mz, kevs
citroml, 1 mokkskanl reszelt citromhj, 10 dkg mazsola, csipetnyi s, 1 tojs, kevs tej.
Elszr elksztem a rtes tltelkt. A slt tkt villval sszetrm, majd sszekeverem a mzzel, a
citromlvel, a reszelt citromhjjal s a megmosott, leszrazott mazsolval. Sval zestem, s vgl
belekeverem a nyers, felvert tojst. A felengedett tsztt lisztezett deszkn olyan vkonyra nyjtom,
amennyire csak lehetsges, s a szlre egy cskban felkenem a tks tltelket. Szorosan felcsavarom,
majd a hossz rudat kt rszre vgom, gy knnyebben elfr majd a stlemezen. Tejjel megkenem a
tetejt, s az elmelegtett, forr stben szp vilgosbarnra megstm. Csak akkor vgom fel, ha
teljesen kihlt.
Karcsonyi felksznt puncs
1,2 liter almabor vagy almal, 1 db fahjrd, 1/4 teskanl rlt szerecsendi, 0,5 dl mz, 3 evkanl friss
citroml, 1 evkanl reszelt citromhj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananszl (4,5 dl), fahjrudak.
Egy nagy fazkban forraljuk fel az almabort egy fahjrddal, majd lltsuk takarkra a lngot. Fedjk le,
s lass tzn mg t percig fzzk. Vegyk le a fedt, adjuk hozz a maradk alapanyagokat a
fahjrudak kivtelvel, majd mg tovbbi t percig fzzk. Puncsos tlban knljuk. Mindenki kapjon egy
fahj rudat is, azzal kavargathatja az italt. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belle.
|