Karcsonyi gymlcskenyr
2,5 dl tej, 10 dkg kristlycukor, 1 mokkskanl s, 2 dkg leszt, 50 dkg liszt, 10-10 dkg aprra vgott,
hmozott mandula, - cukrozott citromhj, - cukrozott gymlcs, 1 citrom reszelt hja, 10 dkg mazsola, 2
tojs, 15 dkg vaj, csipet rlt szerecsendi, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kvskanl rlt fahj.
A tejet felforraljuk, beletesszk a cukrot, st. Mg a tej hl, az lesztt 0,5 dl meleg vzben fellaztjuk. A
langyos tejbe ntjk s a liszt 1/4-vel simra keverjk. Letakarjuk, ktszeresre kelesztjk. Belekeverjk
a citromhjakat, mandult, mazsolt, fahjat, tojst, vajat, s a megmaradt liszt 3/4-t. Addig verjk,
lassan keverve bele a megmaradt lisztet, mg teljesen rugalmas lesz s elvlik a tltl. Lisztezett deszkn
kinyjtjuk kb. 2 cm vkonyra, 50 x 30 cm nagyra, a kzepn mlyedst nyomunk, belentjk az
olvasztott vajat. sszehajtogatjuk, tetejt is megvajazzuk. Letakarva (fogvjkat szrunk a tsztba)
ktszeresre kelesztjk. Kifli alakra formzzuk, megkenjk olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszk.
Begyjtjuk a stt kzepes lngra, s kb. 1 rn t, stjk a tsztt. Ha megslt, megszrjuk porcukorral.
Jl becsomagolva a htben sokig elll.
Karcsonyi habkarika
3 tojsfehrjt a legmagasabb fokozaton kemny habb vernk, 1 teskanl citromlevet hozzkevernk.
15 dkg cukrot aprnknt belekevernk s addig verjk tovbb, amg a ksvgs lthat marad benne. A
habmasszt nagylyuk nyomzskba tltjk s stpaprral blelt tepsire (kb. 6 cm tmrj) karikkat
spriccelnk. Tarka cukormorzsval megszrjuk, nhny rn t szradni hagyjuk, majd az elmelegtett
stbe helyezzk.
Villanystnl: 100-120 C, gzstnl 1-2-es fokozat, stsi id: 120-140 perc.
A karikkat konyhai rcsra tve hlni hagyjuk, majd tetszs szerint telfestkkel sznezett
porcukormzzal, stemnydszekkel, tarka szemcss cukorral dsztjk.
|