Karcsonyi hablnc
4 tojsfehrje, 7 dkg kristlycukor, 20 dkg cukor, egy kevs vz, 6 dkg porcukor, piros telfestk a
sznezshez.
A tojs fehrjbl a finom kristlycukorral nagyon kemny habot vernk. A 20 dkg cukorbl, s egy
kevs vzbl sr szirupot fznk, folyamatos kevers kzben belentjk a habba, s addig verjk, mg
kihl. A hab nagyon kemny legyen! Azutn belekeverjk a porcukrot, s a masszt kt rszre osztjuk.
Az egyik rszt megfestjk egy kevs piros festkkel, a msikat fehren hagyjuk. gy elksztett habot,
nyomzskba tesszk, s kikent tepsibe apr cskokat nyomunk belle. A habcskra ezstfonalat
helyeznk, s a cskok kztti fonlra kisebb cskokat nyomunk.(a rzsaszn s fehr cskokat
vltogatjuk). Az gy elksztett lncokat mrskelten meleg stben megszrtjuk.
Tlttt koszor
Tszta: 500 g lisztet egy tlba szitlunk, 1 csomag szrtott lesztvel gondosan elvegytjk, 100 g cukrot,
kevs st, 1 tojs, 125 g olvasztott, langyos margarint, szk 200 ml langyos tejet adunk hozz s az
egszet egy dagasztfejjel elltott kevergppel elszr a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton
kb. 5 perc alatt jl eldolgozzuk. Meleg helyre tve addig kelesztjk, amg a dupljra n, ekkor a
legmagasabb fokozaton jra jl tgyrjuk. 40x50 cm-es lapp kinyjtjuk. 50 g puha margarinnal
megkenjk, kzepn hosszban elvgjuk.
Tltelk: 200 g mazsolt tvlogatunk, 50 g kockkra vgott cukrozott citromhjjal, 50 g hmozott,
vagdalt mandulval, 50 g cukorral, 1 csomag vanlis cukorral elvegytjk, a tsztadarabokra szrjuk gy,
hogy az tvgott szln egy kb. 2 cm-es csk resen maradjon. Mindkt tsztt a hosszabbik oldalrl a
kzepe fel felgngyljk, a kt hengert egyms kr fonjuk s koszoralakban egy kikent stlemezre
fektetjk. Srtett tejjel megkenjk, a hengerek tetejt vzbe mrtott kssel kb. 1 cm mlyen bevgjuk. A
koszort ismt meleg helyen kelesztjk, amg kb. a felvel megn, majd az elmelegtett stbe tesszk.
Villanystnl 175-200 C, gzstnl 3-4-es fokozat. Stsi id: 25-35 perc.
A cukormzhoz 50 g porcukrot tszitlunk, kb. 1 evkanl forr vzzel simra keverjk gy, hogy
srnfolys masszt kapjunk, sts utn azonnal a koszorra rkenjk.
nnepi gymlcssalta
Levtl leszrnk s kis kockkra vgunk egy fl kils konzervananszt, meg egy fl kils szibarack
befttet, lecsepegtetnk, kimagozunk egy fl kils beftt cseresznyt vagy meggyet. s a tbbihez
keverjk. Meghintjk zls szerint 5-10 deka porcukorral, megntzzk egy fl deci rummal, s 10 deka
mazsolval. 10 deka hmozott mandulval vagy durvra vgott dival gazdagtjuk. Lefedve nhny rig
llni hagyjuk hvs helyen, idnknt megkeverjk. Vgl a gymlcs felt vegtlba tertjk,
krumplinyomval rnyomunk 25 deka gesztenyemasszt, bebortjuk a maradk gymlccsel s a tetejt
vagy almahabbal vonjuk be, vagy rntnk egy fl zacsk citromz pudingporbl kszlt pudingot,
amely rdermed a tetejre. (Az almahabhoz megfznk vagy megstnk 3-4 almt, meghmozva ttrjk,
kevs porcukorral destjk. s 2 tojs fehrjvel addig verjk, mg knny, habos, fehr nem lesz.
Ajnlatos nhny csepp citromlvel is zesteni.)
Zld feny
50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 20 dkg cukor, 2 tojs, 1 csomag vanlis cukor, esetleg 1 evkanl rum, 1
mokkskanl rlt fahj, 1 citrom reszelt hja s leve, 1 tojsfehrje, 25 dkg porcukor, nhny csepp zld
s piros telfestk, 10 dkg marcipnmassza.
Elkszts: A lisztet gyors mozdulatokkal sszedolgozzuk a vajjal, a cukorral, a tojssal, a vanlis
cukorral (esetleg a rummal), a fahjjal, a citrom levvel s hjval. Cipv formzzuk, fliba
csomagoljuk s legalbb fl rra betesszk a htbe.
Elkszts: Paprbl 4 g csillag alak sablonokat ksztnk. Szksgnk van: 1 db 20 cm (az egyik
cscstl tlsan a msik cscsig), 1 db 16 cm, 1 db 12 cm, 1 db 8 cm s 1 db 4 cm nagysg sablonra. A
stt 220 fokra (gzst 4-es fokozat) elmelegtjk. Stpaprral kiblelnk 2 tepsit. A tsztt kb. 6-8
mm vastagra kinyjtjuk, a sablonok segtsgvel mindegyik mretbl 2-2 db csillagot vgunk ki. A
maradk tsztt mg vkonyabb nyjtjuk, s kiszaggatunk 9 db 5 cm tmrj krt. A cscsnak egy kis
csillagalakot szaggatunk ki (formval).
Egyms utn a csillagokat s a krket a stben nhny perc alatt vilgosbarnra stjk. (Amg az egyik
csillag sl, vghatjuk a kvetkezt.) vatosan levlasztjuk a paprrl s hagyjuk kihlni. A tojsfehrjt
elkeverjk a porcukorral, azaz sr cukormzat ksztnk. (Hgthatjuk kevs vzzel is.) A mz
egyharmadt flretesszk, a maradkot zld telfestkkel besznezzk. A csillagokat bekenjk a zld
mzzal, s hagyjuk megszradni. A kt legnagyobb csillagot kiss elfordtva sszeragasztjuk a maradk
fehr mzzal gy, hogy kzjk egy tsztakrt - mint a fa trzse - tesznk. Folytatjuk a kisebb
csillagokkal, s minden szint kz 1-1 tsztakrt ragasztunk. A fa tetejre lltva ragasztjuk a kiscsillagot.
A maradk fehr mzzal megdsztjk a fagakat gy, mintha havasak lennnek, illetve jgcsap csngene
rajtuk.
A marcipnmassza ktharmadt pirosra sznezzk, s kis gyertykat formzunk belle. A maradk fehr
marcipnbl elksztjk a "lngokat". A gyertykat a fagak vgre ltetjk. |